Головна Новини Політика рада Верховна Рада ухвалила Закон про всеукраїнський Референдум (оновлено)
commentss НОВИНИ Всі новини

Верховна Рада ухвалила Закон про всеукраїнський Референдум (оновлено)

Парламентом прийнято Закон України №3612 "Про народовладдя через всеукраїнський референдум"

26 січня 2021, 15:45
Поділіться публікацією:

255 Народних депутатів ухвалили Закон України "Про Референдум". Про це повідомляє офіційний канал Верховної Ради в Telegram.

Верховна Рада ухвалила Закон про всеукраїнський Референдум (оновлено)

Закон про Референдум. Фото: джерело

У другому читанні текст Закону підтримали майже всі присутні на засіданні члени фракції "Слуга Народу", депутатська група "Довіра" та 9 позафракційних Народних депутатів.

Законом визначається правовий статус референдуму, процедура проведення, права та обов'язки суб'єктів.

Закон визначає референдум як форму "безпосередньої демократії в Україні, способ здійснення влади безпосередньо Українським народом, що полягає у прийнятті (затвердженні) громадянами України рішень шляхом голосування у випадках і порядку, встановлених Конституцією України та цим Законом".

Згідно тексту Закону, на референдум можуть бути винесені такі питання:

1. Зміни до деяких розділів Конституції України: І (Загальні положення), ІІІ (Вибори. Референдуми), ХІІІ (Зміни до Конституції).

2. Про зміну території.

3. Питання загальнодержавного значення.

4. Втрата чинності законом чи певних його положень.

Документ регламентує і питання, які не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму:

1. Такі, які скасовують чи обмежують конституційні права та свободи особи та громадянина.

2. Питання, що суперечать Конституції та міжнародному праву.

3. Про податки, амністію та бюджет.

4. Спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету, на загрозу національній безпеці, територіальній цілісності, на розпалювання національної, міжетнічної, расової та релігійної ворожнечі.

5. Віднесені до відповідальності органів правопорядку, суду та прокуратури.

Законом розширюється коло суб'єктів референдуму — ними можуть стати громадські організації та політичні партії. Всеукраїнський референдум проголошується Указом Президента за вимоги не менше ніж 3 мільйонів громадян, які мають право голосувати.

Окремо Закон визначає формулювання питань на референдумі. Вони мають бути зрозумілими та чіткими, і вимагати однозначної відповіді: "так" або "ні".

У тексті Закону також закріплена можливість використання електронних процедур під час проведення народного волевиявлення.

Незабаром Закон буде переданий на підпис Голові Верховної Ради, а після цього — на затвердження Президенту України. Більшість норм наберуть чинності наступного дня після офіційної публікації Закону.




Нагадаємо, що Закон №3612 був поданий до Верховної Ради Президентом України 9 червня 2020 року та позначений як "невідкладний". Він є складовою цілого пакету з п'яти законопроектів, що мають на меті запровадження в Україні народовладдя. До пакету планують включити також законопроекти про народне вето, законодавчі ініціативи народу, про місцевий референдум.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини