Головна Новини Політика рада В які політичні ігри грає Ахметов - експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

В які політичні ігри грає Ахметов - експерти

Експерти розповіли, хто може стояти за новими міжфракційними об'єднаннями в українському парламенті

17 лютого 2021, 14:27 comments1229
Поділіться публікацією:

У Верховній Раді створили два нових міжфракційних об'єднання. Співголовами "За конфесійний мир в Україні" стали Олександр Качура і Вадим Новинський. А міжфракційне об'єднання "На лінії зіткнення" очолив позафракційний народний депутат Муса Магомедов. Обидві групи — ахметовські (Новинський — партнер за бізнесом, Магомедов — багаторічний керівник підприємств групи "Метінвест", в тому числі Авдіївського коксохіму). "Коментарі" поцікавилися в експертів, про що це говорить, чи збирається непотоплюваний олігарх вести свою гру — або буде і далі підігравати Банковій.

В які політичні ігри грає Ахметов - експерти

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"В Ахметова з'являється можливість робити нові ходи, намагатися переманити когось в потенційно новий проєкт"

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій (АМС) Віталій Бала вважає, що ми бачимо спробу створення політичного проєкту з прицілом на майбутні парламентські вибори.

"Ахметов і Опоблок програли минулого року парламентські вибори ОПЗЖ. Тож хотів би взяти реванш. Тим більше, що мова про регіони, де останні десятиліття були політичні проєкти а-ля Партія регіонів, що мають безпосереднє відношення до Ахметова. Навряд чи він так просто віддасть південний схід людям Медведчука, які, по-хорошому, не мають особливого відношення до тих регіонів", — розмірковує Віталій Бала.

Він не виключає, що ми бачимо пробну кулю. А згодом можливий ребрендинг Опоблоку.

"Те, що зараз над ОПЗЖ згущуються хмари (закриті канали, можуть "закрити" бізнес), теж допомагає Ахметову. У нього є непоганий інформаційний майданчик — свої канали, інтернет-медіа. А на тлі чуток про розкол в ОПЗЖ між умовними групами Льовочкіна-Бойка і Медведчука-Рабиновича, в Ахметова з'являється можливість робити нові ходи, намагатися переманити когось в потенційно новий проєкт", — зазначає директор АМС.

Він підкреслює, що Ахметов має серйозний вплив на економіку України в силу потужних енергетичних активів.

"Він буде відстоювати і державні інтереси, поки вони збігаються з його особистими. Наприклад, протистояти імпорту електроенергії, що важливо і для його бізнес-імперії, і для національної безпеки, — каже Віталій Бала. — Поки співробітництво з Офісом президента буде давати йому захист економічних і фінансових інтересів — Ахметов продовжить співпрацювати з діючою владою. Але коли це перестане відповідати його інтересам — буде шукати інші варіанти".

"Єдине, до чого ці зміни місць доданків можуть привести, — розпуск Верховної Ради"

Політичний експерт, консультант з політичного і антикризового PR Тетяна Лупова вважає, що Ахметов завжди веде свою гру, навіть якщо здається, що він комусь підіграє.

"Цікаво, що з одного боку, президент закриває канали проросійських політиків, а з іншого депутат його партії (Качура) очолює міжфракційне об'єднання разом з проросійським депутатом (Новинський). Президент підтримує Качуру в його прагненнях або ми побачимо нове вигнання з фракції?" — цікавиться Тетяна Лупова.

Вона не сумнівається, що партії, які вважають, що їх право на свободу агітації за сусідню державу порушені, постараються переформатуватися і мобілізуватися, бо передчувають подальший наступ.

"Але єдине, до чого ці зміни місць доданків можуть привести, — розпуск Верховної Ради. Бо президент стрімко втрачає не тільки рейтинг, але і членів фракції, судячи з усього. І дуже схоже, нардепів, які що залишилися, теж "розкуплять". Щоби президенту довелося заявити про розпуск", — прогнозує політексперт.

Нагадаємо, в інформпросторі звучать натяки на крісло прем'єра: які шанси Тимошенко і Порошенка.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Ирина

17 лютого 2021, 17:22

Видимо простых денег ему мало .. https://kosatka.media/uk/category/elektroenergiya/news/uzhe-cherez-dva-tri-goda-energoatom-uvelichit-proizvodstvo-elektroenergii-na-20


Новини