У Раді розповіли, хто підштовхує Київ до зниження призовного віку

Федір Веніславський визнав, що з ініціативи Заходу час від часу виникають розмови щодо зниження призовного віку до 18 років.

Наразі в Україні немає жодних ініціатив щодо зниження призовного віку нижче 25 років. Втім, це питання періодично порушують партнери Києва. Тому час від часу виникають дискусії. Як передає портал "Коментарі", таку заяву під час брифінгу зробив член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, народний депутат Федір Веніславський.

Парламентарій зазначив, поки жодних ініціатив щодо зниження призовного віку на рівні Верховної Ради немає. Зокрема відповідні ідеї не висловлювалися і представниками Генерального штабу Збройних сил України (ЗСУ).

"Це питання, яке періодично порушують наші партнери, які надають допомогу. Вони вважають, що вік 18-25 років найбільш оптимальний і ефективний для того, щоб громадяни через свої фізичні та психологічні якості могли активно воювати. Втім, на рівні нашої держави, на рівні виконавчої та законодавчої влади – жодних ініціатив немає, – додав Веніславський.

Зазначимо, водночас колега Федора Вениславського у парламенті Софія Федина вважає, що посилити мобілізацію можна не за рахунок зниження призовного віку, а за рахунок того, щоб мобілізувати правоохоронців, які перебувають на пенсії після 40 років. Про це в ефірі "Ранок.LIVE" заявила нардеп Софія Федіна.

Федіна вважає, що Україні необхідно проголосувати за законопроект, який забороняє мобілізацію віком від 18 до 25 років. За її словами, для того щоб Верховна Рада прийняла його, потрібна громадська підтримка.

"Сьогодні дуже потрібна громадська підтримка ухвалення цього законопроекту. Тут не питання у самих військових, як вони це коментують. Військовослужбовці, напевно, мобілізували б людей з 18 років. І я не хочу обговорювати добре це чи погано. Військові розуміють, що потрібен максимальний". ресурс", - сказала вона.