У фаворитах ОПЗЖ, Євросолідарність і Слуга народу: експерти оцінили новий рейтинг партій

Експерти спрогнозували, хто з партій й надалі втрачатиме підтримку

Результати дослідження, проведеного "Української соціологічною групою" (УСГ) в період 26 січня - 2 лютого, показали, що в парламенти б зараз пройшли: ОПЗЖ - 25,7%; "Європейська солідарність" - 20,1%; "Слуга народу" - 16,6%; "Батьківщина" - 10,8%; "Українська стратегія Гройсмана" - 4,6%; "Сила і честь" - 4,1%. "Коментарі" дізналися в експертів, наскільки результати відображають реальну картину і як можуть змінитися в майбутньому (санкції проти каналів Медведчука були введені пізніше).

"Є відтік виборців СН до інших політсил"

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко вважає наведені дані соцопитування дещо сумнівними, оскільки вони суттєво розходяться з даними інших соціологічних компаній. Так, опитування, проведене службою Центру Разумкова з 29 січня по 3 лютого 2021 року демонстрував, що СН на першому місці (22,2%), а потім слід ОПЗЖ (21,9%), ЄС (18,1%), "Батьківщина" (10,3%) і "Сила і честь" (4,7%). А результати опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" 2-3 лютого, давали таку картину: ОПЗЖ (18,9%), СН (18,6%), ЄС (15,2%), "Батьківщина" (12,2 %), партію "Українська стратегія Гройсмана" - 4,8%.

"Як бачимо, такого низького результату СН і такого високого злету ОПЗЖ опитування, проведені майже в той же час, що і дослідження УСГ, не давали. При цьому тенденції відображені правильно. Є відтік виборців СН до інших політсил. Особливо на південному сході та в центрі. На заході електорат більш-менш стабільний, голосує за так звані патріотичні сили", - зазначає Михайло Дяденко.

Загальна ж картина опитування, на його думку, демонструє все більш явну поляризацію українського суспільства за політичними силами, за ідеологією.

"Виникає явна лінія протистояння сходу і заходу, що ми спостерігали до 2014 року. Партія "Слуга народу" втрачає об'єднуючу роль, яку зіграла у 2019-му", - резюмує експерт.

"Новий рейтинг показав, що в партійному сенсі у нас йде війна лузерів"

Політолог Андрій Мішин вважає, що в Україні сьогодні немає жодної політсили, яка може відповісти на виклики часу.

"Саме тому електорат не підтримує досить потужно жодну партію, - вважає він. - Якщо говорити про "Слугу народу", то вона являє собою партію-паразита. Люди прийшли у владу на рейтингу кандидата в президенти Зеленського, на очікуваннях електорату. А партія не тільки не виправдала ці очікування, але і не відбулася, власне, як партія. Осередки почали створювати лише за кілька місяців до місцевих виборів. Партійного будівництва немає, ідеологічної роботи немає, як власне й ідеології. Тому бачимо об'єктивне падіння рейтингу СН", - каже Андрій Мішин.

Рейтинг ОПЗЖ він вважає відповідним дійсності, тому що партія чітко стоїть на своїх позиція. Нехай не всіма прийнятних - але своїх.

"Але незабаром впаде і рейтинг ОПЗЖ, тому що агітація, яка раніше була на трьох каналах, тепер неможлива. Санкції. Взагалі ж новий рейтинг показав, що в партійному сенсі в нас йде війна лузерів. Всі відмовилися від ідеології класичного олдскульного партійного будівництва. І реально потужних політичних сил немає", - підкреслює політолог.

Нагадаємо, в недавньому соцопитуванні більшість українців висловилися проти напрямку, в якому розвивається Україна. На думку аналітиків, це говорить про те, що курс команди Зеленського не влаштовує українців.