Рейтинг партій: як змінилася підтримка політичних сил

Рейтинг партій опублікував КМІС за результатами телефонного опитування

Якби вибори до Верховної Ради України проходили напочатку лютого 2022 року, то найбільше підтримки отримала би партія "Європейська солідарність", здобувши 22,9% голосів. На другому місці опинилася б партія "Слуга народу", отримавши 16,4% голосів. Результати опитування опублікував КМІС.

Третє місце за результатами голосування поділили би "Батьківщина" (11,5%) та "ОПЗЖ" (10,1%). Понад 5% голосів здобули партії "Наші" (6,2%), "Розумна політика" (5,8%) і "Сила та честь" (5,1%). Усі інші партії здобули меншу кількість голосів.

За словами соціологів, що проводили опитування, порівняно з груднем минулого року результати практично не змінилися. Лише партії "Сила і честь" і "Голос" отримали меншу кількість голосів.

"Водночас, якщо у грудні 2021 року різниця між "ЄС" та "Слугою народу" була в межах статистичної похибки (тобто формально партії ділили перше місце), то зараз "ЄС" має "чисте" перше місце, а " Слуга народу" - друге місце", - повідомляють на сайті КМІС.

КМІС провів опитування протягом 5-13 лютого 2022 року на території всієї України, використовуючи метод САТІ, тобто телефонуючи впадковим номерам.

Як повідомляли раніше "Коментарі", відповідно до результатів дослідження Центру опитування суспільної думки CBOS, 43% поляків симпатизують українцям, 26% ставляться до наших громадян нейтрально і така ж кількість — негативно. За останній рік кількість позитивно налаштованих до українців поляків зросла з 35 до 43%. Згуртувала народи зовнішня загроза від Росії.

Крім того, за останні роки значно зменшилася кількість громадян Польщі, що мають негативне ставлення до українців — з 65% в 1993 році до 26% в 2021.