Головна Новини Політика рада Позачергова сесія Верховної Ради: що буде з зарплатами в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Позачергова сесія Верховної Ради: що буде з зарплатами в Україні

Сьогодні відбудеться позачергове засідання Верховної Ради, на якому депутати змінять розмір мінімальної зарплати українців

25 серпня 2020, 10:09 comments1109
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 25 серпня, відбудеться позачергова сесія парламенту, на якій нардепи можуть підвищити мінімальну зарплату в Україні. Що саме в планах команди влади може піти не так, а також які ще "презенти" можуть Володимир Зеленський і "Слуга народу" зробити напередодні виборів — на ці та багато інших питань в ексклюзив "Коментарів" відповіли експерти.

Позачергова сесія Верховної Ради: що буде з зарплатами в Україні


Політичне підґрунтя мінімалки


Політичний експерт, директор Communication group Володимир Манько нагадує, що ВР має намір розглянути сьогодні президентський законопроект про підвищення з 1-го вересня мінімальної зарплати (МЗП) до 5000 грн. Ця ініціатива, на його думку, могла б тільки вітатися, якби не стрімке економічне падіння, на тлі якого збільшують мінімалку. Зокрема, за другий квартал цього року падіння ВВП склало 11%.

"Історія збільшень МЗП останніх років бере початок з 2016-го року. Тоді її збільшили вдвічі: з 1600 до 3200 грн. Адже саме з того року економіка почала зростати, що дало можливість підвищувати зарплати та пенсії. Все було органічно, — вважає експерт. — А зараз ? Економіка входить в піке, в бюджеті дірка, а зарплати збільшують. Звідки гроші? "

Володимир Манько вважає, що доведеться запустити верстат, який буде друкувати не забезпечені товарами та послугами гроші для бюджетників. І нагадує, що тепер у президента є на 100% свій голова НБУ.

"Інший варіант — взяти кредит і пустити його на проїдання. Також важко буде платити підвищені зарплати й приватному сектору, оскільки в умовах падіння економіки підприємці додаткових доходів не мають", — відзначає експерт.

На думку Володимира Манько, ідея ощасливити людей підвищенням МЗП має не економічну, а політичну підоснову: "Адже вибори — у жовтні, а рейтинг влади просідає. Результатом такого популізму будуть дисбаланси та інфляція, які нівелюють збільшені таким невиправдано зарплати".

"Зупинити падіння рейтингу СН"

Аналітик, політолог, кандидат політичних наук Олеся Яхно вважає, що "слугам народу" вдасться сьогодні прийняти рішення про підняття мінімалки. І підкреслює, що робиться це з метою політичного піару.

"Планова сесія розпочинається 1 вересня, — нагадує аналітик. — І окремо скликати позачергове засідання, щоб голосувати питання підняття мінімальної зарплати — в цьому, звичайно, є політичний контекст у зв'язку з прийдешніми місцевими виборами. Мета зрозуміла — спроба зупинити падіння рейтингу СН".

Олеся Яхно вважає, що з наближенням виборів ми можемо побачити ще ряд популістських ініціатив владної команди. Але з огляду на, що Україна знаходиться в ситуації економічної кризи, роздавати багато "пряників" у "Зе-команди" не вийде.

"У міру наближення виборів будемо бачити спроби звалити всі невдачі на опонентів, популістські ініціативи, всеїдність у стилі — за все хороше проти всього поганого, спроби сподобатися всім. Але падіння рейтингів це навряд чи зупинить", — прогнозує політолог.

Також Олеся Яхно наголошує, що практично всі останні візити президента в регіони мають ознаки агітації. На це вже звернув увагу Комітет виборців України.


Світ на Донбасі


Політолог, директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк впевнений, що Зеленський і СН будуть ближче до виборів намагатися педалювати тему миру на Донбасі. У тому числі — чергову зустріч в нормандському форматі.

"Але всі дедлайни зірвано. І Зеленський не зміг запропонувати нічого, крім порожньої словесної риторики. Нові кадри в ТКГ — Кучма і Фокін — точно не ті зрушення, яких очікували колеги по нормандському формату — Німеччина, Франція, Росія. Так що, думаю, тема миру не допоможе зупинити падіння рейтингу партії влади ", — відзначає Микола Давидюк.

Експерт прогнозує "вагони агітації", Вєрку Сердючку та участь Зеленського в заходах у великих містах. При цьому акцентує, що кандидати в мери від "Слуги народу" на цей момент виставлені з топ-міст тільки в Києві. Та й те — практично без шансів на перемогу.

"Будуть і спроби підвищити соцвиплати. Але наразі гроші фактично відмиваються на так званому будівництві доріг, — каже Микола Давидюк. — Нам презентують якісь плани, не маючи навіть проекту. Людей "розводять", намагаються продати їм порожні проекти як нібито зроблені масштабні інфраструктурні об'єкти. Але це — імітація на "Великому будівництві". Гроші поцуплять, країна залишиться ні з чим. Зате буде багато роликів як будують і відкривають дороги. Якість яких українці не зможуть відчути ".

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підтвердив плани уряду щодо того, що з 1 січня 2021-го року мінімальна зарплата становитиме не менше 6000 гривень, а в липні підвищиться до 6500. За словами Зеленського, вже з 1 вересня цього року мінімалка в Україні становитиме близько 5000 грн (зараз — 4723 грн), що стане можливим після голосування нардепів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини