Головна Новини Політика рада Перші засідання Верховної Ради в 2021 році: які питання і чому парламент розгляне в першу чергу
commentss НОВИНИ Всі новини

Перші засідання Верховної Ради в 2021 році: які питання і чому парламент розгляне в першу чергу

Експерти розповіли, які закони Верховна Рада може прийняти вже до кінця січня

25 січня 2021, 19:01
Поділіться публікацією:

Верховна Рада України починає перші засідання в 2021 році. Які сюрпризи можливі на цьому тижні, за що проголосують, а за що ні та чому — "Коментарі" розбиралися разом з експертами.

Перші засідання Верховної Ради в 2021 році: які питання і чому парламент розгляне в першу чергу

Верховна Рада. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Законопроект про референдум

Політолог Валентин Гладких вважає, що необхідно приймати законопроект про референдум. Він також сподівається, що так і станеться, а противники цього, на його думку, діють в пропагандистському, а не раціональному ключі.

"Деякі політичні сили намагаються представити цей закон як інструмент, за допомогою якого може бути легалізована втрата Україною частини своєї території. Така риторика пріоритетна, наприклад, для "Європейської солідарності". Хоч, як на мене, демократія і народовладдя — як раз таки європейські, демократичні цінності. І коли ми позбавляємо народ права на референдум — це антидемократія, — підкреслює політолог. — Критики кажуть, що референдум — загроза демократії... Вибори теж можуть створити таку загрозу. Давайте і від них відмовимося, так? "

Валентин Гладких впевнений: незалежно від того, обіцяв Зеленський народовладдя чи ні (а він обіцяв) — такий механізм, як проведення референдуму, повинен бути в правовому полі нашої країни.

Відзначимо, що поки мова йде про розгляд проекту закону про всеукраїнський референдум. Законопроект про місцеві референдуми хочуть внести в Раду пізніше.

"На цю сесію також хотіли винести законопроекти про Бюро економічної безпеки і про реформування СБУ. Вважаю, що потрібно обов'язково узгодити положення цих документів в контексті того, чи повинна СБУ займатися економічними злочинами, в тому числі розглядом питань фінансування тероризму", — зазначає політолог.

Він також вважає важливим прийняти контраверсійний законопроект про локалізацію виробництва.

"Мені подобається ідея локалізації. Це буде сприяти нарощуванню промислового потенціалу України, створення нових робочих місць. Але може спровокувати негативну реакцію з боку західних партнерів, які не дуже зацікавлені в прийнятті такого закону. Вони самі хочуть створювати у себе додаткову вартість, нові робочі місця. Ми ж повинні піклуватися про те ж, в Україні", — підкреслює Валентин Гладких.

Питання призначення Вітренко

Політичний експерт Олександр Савченко вважає головною інтригою цього тижня то, чи вистачить голосів для чергової спроби призначити колишнього виконавчого директора НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренка першим віце-прем'єром — міністром енергетики України.

"Нагадаю, що 17 грудня Рада провалила це призначення. Набралося всього 186 голосів при мінімально необхідних 226. У підсумку 21 грудня парламент на позачерговому засіданні призначив його тимчасово виконуючим обов'язки глави Міненерго. Але спроби зробити Вітренко повноцінним міністром не припиняються. Подивимося, до чого призведе чергова. Хоч спікер Разумков запевняє, що в парламент не надходило пропозицій щодо розгляду кадрових змін в Кабміні, кандидатуру можуть внести в турборежимі. Питання в тому, де взяти потрібні голоси, — зазначає експерт. — Цікаве і питання з нардепом від "Слуги народу" Дубинським, який потрапив під американські санкції. Як себе поведе фракція? "

Відзначимо, що раніше експерти прогнозували, як можуть діяти "слуги" щодо Олександра Дубинського — і Дубинський щодо "слуг".  

Коментуючи анонсоване внесення в зал законопроект про народовладдя через всеукраїнський референдум, Олександр Савченко висловив припущення, що його не проголосують.

"Давати в руки народу й опонентам такий інструмент як референдум на сьогоднішній день для влади не вигідно. Інакше вона отримає пакетом запити на референдуми з цілого ряду життєво важливих питань. А при владі — зобов'язання перед міжнародними кураторами, щоб все зберегти, як є. І голос народу в цьому сенсі їм не цікавий. Тому, думаю, це болюче питання не пройде, — каже експерт. — Швидше за все ми побачимо якісь дивні закони (канабіс, ще щось в цьому роді), за допомогою яких влада намагатиметься максимально прибрати з порядку денного дійсно хвилюють народ проблеми — питання тарифів і так далі".

Раніше "Коментарі" писали, що Верховна Рада посилить відповідальність за кнопкодавство.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини