Головна Новини Політика рада Особиста міні-група Дубінського в Раді: що затіяв нардеп
commentss НОВИНИ Всі новини

Особиста міні-група Дубінського в Раді: що затіяв нардеп

Експерти пояснили, чи може такий крок говорити про посилення розколу всередині монобільшості

5 березня 2021, 14:03
Поділіться публікацією:

Виключений зі "Слуги народу" нардеп Олександр Дубінський створив міжфракційне депутатське об'єднання "ДУБИНА-слуга українського народу". "Коментарі" запитали експертів, чого домагається Дубінський і чи буде користь від подібного об'єднання.

Особиста міні-група Дубінського в Раді: що затіяв нардеп

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Це така собі іміджева річ"

Політолог Валентин Гладких підкреслює, що виключений з фракції "Слуга народу" Олександр Дубінський не може створити своєї фракції, згідно з регламентом ВР і Конституцією. Він міг би спробувати сформувати депутатську групу. З позафракційних парламентаріїв. Але і тут є нюанси.

"Позафракційних нардепів не вистачить на все ті групи, які й так є. Адже їх потрібно, умовного кажучи, "годувати". Якщо допустити, що Дубінський діє в інтересах Коломойського, то потрібно розуміти, що з останнім і так пов'язують депутатську групу "За майбутнє". Навіщо йому ще одна? Це ж вимагає певного фінансування. Сенс? Так що Дубінський створює міжфракційне об'єднання. В яке можуть входити і позафракційні депутати, і представники будь-яких фракцій і депутатських груп. Це така собі іміджева річ. Медійний привід, — пояснює політолог. — Подібних груп створювали безліч. Участь в них нічим не карається і ні до чого не зобов'язує. Гора народила мишу, а тут — миша народила мікроба".

За словами Валентина Гладких, у фракції "Слуга народу" діють т.зв. латен-тушки. Тобто, нардепи, які, не виходячи з фракції (за що можна позбутися мандата), діють всередині її в інтересах іншого суб'єкта. Голосують нерідко врозріз з іншою монобільшістю. Саме на них Дубінський і розраховує, пояснює експерт.

"Основний висновок з появи "Дубини" — навряд чи це спричинить якісь наслідки для монобільшості. Вона не втратить свій статус, поки в ній не залишиться менш як 226 нардепів. А цього не буде, — впевнений політолог. — Ну, а те, що якась група, умовний десяток людей не голосуватимуть "за лінією партії" — так вони і раніше часто не голосували. Дубінський створив медійний привід, нагадав про себе, потішив особисте его. Можливо, це спроба розкрутки з перспективою на наступний електоральний цикл. Але мріяти про створення своєї партії він, з огляду на накопичений негатив, може лише гіпотетично".

"Від токсичних Дубинського і Коломойського вже відходять депутати"

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко вважає, що ми бачимо своєрідну пробу пера у виконанні Дубинського.

"Можливо, він намагається подивитися, чи можна створити свою політсилу. Відповідь — ні. Рік тому це б спрацювало. Дубінський був успішним тележурналістом, загравав із малоосвіченим електоратом тезами в стилі "вони пиляють наші гроші". Можливо, як працює в тому ж ключі Шарій, міг розраховувати на виборах взяти 3-5%. І на гроші від Коломойського на створення власної політсили, яка паразитувала б на електораті, наївно вважати, що всі проблеми можна вирішити легко і відразу. Просто "переставши пиляти" і "переставши стріляти". Так що — так, певні можливості були. Раніше. Але не зараз", — підкреслює Віктор Бобиренко.

За його словами, в цей момент — після американських санкцій, після подробиць в стилі "мама любить швидкість" (про шикарний автопарк, записаний на його маму), нардепа десакралізувати як борця з корупцією. І демонізували як можливого агента впливу Кремля, як людину, яка не стільки бореться з корупцією, скільки в ній бере участь

"Йому вже не піднятися, — впевнений Віктор Бобиренко. — А створення міжфракційного об'єднання — просто спроба перевірити свої сили, свою популярність. Яка ні до чого не приведе. Від токсичних Дубинського і Коломойського вже відходять депутати, які раніше вважалися "їх" людьми. Тепер деякі, як мені здається, віддадуть перевагу отримувати свої конверти не від Коломойського, а від того ж Ахметова. Не секрет, що чимало "слуг" прийшло в Раду, мислячи, що життя дається один раз і на нього треба заробити за одну каденцію".

Нагадаємо, партія "Слуга народу" залишилася без держфінансування: що криється за рішенням НАЗК.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини