На Закарпатті від закриття врятували унікальну школу-інтернат: допоміг нардеп Микола Тищенко

Заклад, функціонування якого зберегли, розрахований на 300 учнів

У п’ятницю, 24 червня, Закарпатська обласна рада прийняла рішення зберегти Великоберезнянську школу-інтернат. Новину повідомив у своєму офіційному Telegram-каналі керівник Закарпатської обласної організації "Слуга народу", заступник керівника президентської фракції у Верховній Раді Микола Тищенко, який був присутній на засіданні.

“Закарпатська облрада у складі 60 депутатів проголосувала за скасування попереднього рішення (щодо закриття Великоберезнянської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату — ред). Ми зробили те, що було потрібно зробити. Діти для нас — найголовніше. Кожен наш крок заради змін в Україні. Я дякую вам за підтримку, адже тільки разом ми зможемо зшити Україну”, — зазначив нардеп Микола Тищенко.

За день до цього політик провів зустріч із колективом закладу та пообіцяв допомогти порятувати унікальний інтернат. Великоберезнянська загальноосвітня санаторна школа-інтернат є спеціалізованим навчальним закладом, єдиним на Закарпатті для навчання дітей із бронхолегеневими та серцево-судинними захворюваннями. Заклад розрахований на майже на 300 учнів.

Наразі на підтримку з боку народного обранця сподіваються і в інших аналогічних закладах, де виховують дітей із малозабезпечених родин, а також у Нижньобистрівській гімназії з цілодобовим перебуванням дітей. Заклад так само знаходиться під загрозою закриття, через положення Закону України "Про освіту", який передбачає, що при гімназіях не мають права функціонувати відділення з цілодобовим перебуванням дітей. З огляду на це постало питання про закриття відповідного пансіону при гімназії. Наразі 82 дітей зі 136 учнів закладу ризикують залишитися без належних умов проживання, харчування тощо.

Вихованцями закладу є діти з соціально-незахищених категорій, багатодітних сімей, родин, які опинилися в складних життєвих обставинах, неповних сімей, а також сімей, які проживають в гірських та віддалених населених пунктах. Цих учнів у пансіоні забезпечують чотириразовим харчуванням, вони знаходяться на неповному державному утриманні. Через ситуацію, що склалась, колектив вимушений був також звернутися до народного депутата з проханням про допомогу.

"Колектив Нижньобистрівської гімназії просить Вашої підтримки у питанні збереження навчального закладу відповідно до діючої структури, а саме пансіону з можливістю цілодобового перебування вихованців. Адже в цій ситуації насамперед програють діти й малозабезпечені родини… Є ризик того, що вони зрештою опинятимуться на вулицях", — йдеться в листі колективу до народного депутата.

Згідно із законодавством, у разі закриття пансіонату, діти повернуться в родини незалежно від того, які в них умови проживання. До школи й назад їх щодня повинні транспортувати шкільні автобуси. Враховуючи той факт, що діти з віддалених сіл, а дороги в гірських населених пунктах розбиті, підвезення дітей до навчальних закладів обійдеться в рази дорожче, ніж перебування учнів у пансіонаті.