Головна Новини Політика рада "На доопрацювання": чому депутати відхилили програму уряду
commentss НОВИНИ Всі новини

"На доопрацювання": чому депутати відхилили програму уряду

Верховна Рада направила на доопрацювання Кабміну програму його діяльності. Експерти розповіли виданню «Коментарі», з чим пов'язаний цей крок

4 червня 2020, 15:17 comments1407
Поділіться публікацією:

Верховна Рада України під час сьогоднішнього засідання 245 голосами "за" прийняла рішення відправити на доопрацювання програму дій Кабінету міністрів. Рішенням парламентаріїв передував виступ прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, який представив урядову програму. Він заявив, що Кабмін подав свою програму не для імунітету, а для спільного руху країни.

"На доопрацювання": чому депутати відхилили програму уряду

"Все підпорядковано піар-результату"

Те, що програму уряду Дениса Шмигаля парламент не підтримає, було зрозуміло з самого початку, вважає аналітик Олеся Яхно.

"Опозиційні фракції апріорі не могли її підтримати, – каже експерт. – Наростають негативні процеси в економіці, причому частина пов'язана не з коронавірусом і його наслідками, а з непрофесіоналізмом чинної влади. Втім, закономірно і те, що програму не підтримала фракція "Слуга народу". Зараз Україна знаходиться в переговорному процесі з МВФ. І якщо ми отримаємо транш і візьмемо на себе ті зобов'язання, які прописані у меморандумі з Фондом, то і конкретні економічно показники урядові програми повинні з цим погоджуватися".

Олеся Яхно підкреслює і політичні мотивації обговорюваної ситуації.

"Це уряд вносить програму не стільки як реалістичний документ (справедливо вказувалося, що цифр – мало, що це більше – декларація про наміри), а з точки зору необхідності (тому що просто потрібно вносити програму) і можливості отримати річний імунітет, – пояснює аналітик. – Але практика попереднього уряду показує, що навіть якщо у вас є програма, це не завадить відправити Кабмін у відставку".

На думку Олесі Яхно, ми не можемо говорити про професіоналізм або непрофесіоналізм виключно Кабміну чи прем'єра. Просто тому, що формують уряд глава держави і Офіс президента. При цьому роблячи ставку на якусь колективну безвідповідальність.

"Їм і не треба довгострокових програм. Якщо падає рейтинг, можна поміняти когось з міністрів, що подається як позитив, а не негатив. Якщо людей на таку роботу беруть випадково, потім швидко звільняють (тому що падає рейтинг, чи тому, що певні групи впливу хочуть отримати ту чи іншу посаду) і беруть нових – це проблема не конкретного уряду, а влади в цілому, включаючи президента, – впевнена аналітик. – Претензій до економічного блоку багато – і в попередньому, і в діючому уряді. Немає критеріїв відбору, критеріїв оцінки діяльності. А значить і немає відповідальності. Все підпорядковано піар-результату, готовність заради рейтингу призначити-прибирати кого завгодно. Ми не можемо оцінити професіоналізм або непрофесіоналізм уряду в цілому або конкретного міністра чи прем'єра, тому що сама влада не оперує цим критерієм. Вражаючи в якійсь мірі колективну безвідповідальність і прагнення піти від будь-якої конкретики".

"Програма не несе поліпшень для простих громадян"

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих вважає, що не всі впливові гравці країни зацікавлені у видачі картбланшу нинішньому прем'єру у вигляді річного імунітету.

"Крен прем'єра Дениса Шмигаля поліпшення ситуації для одного з олігархів країни, що ставить останніх у позицію наздоганяючих. І хоч він системно знищує малий і середній бізнес, йдучи на поступки великому, рівноваги між гравцями не спостерігається, – зазначає експерт. – Тому простіше залишити все, як є – або провести кулуарні торги, виторгувавши собі додаткові преференції. При цьому економіка продовжує падіння, бюджет тріщить по швах, всі завмерли в очікуванні траншу від МВФ".

Так і політичним силам, на думку Олега Вострих, легше критикувати прем'єра і уряд, який не має імунітету (хоча, як показала практика від" Слуг народу", імунітет нічого не значить, якщо дуже хочеться поміняти – приклад екс-прем'єра Олексія Гончаренка вельми показовий) і по кожному голосуванню відкушувати собі різні преференції, посади та інші "приємні дрібниці" влади.

"Ахметов і аграрне лобі будуть наполягати і проштовхувати програму прем'єра, навіть якщо це набір піарних штампів і гасел, – вважає експерт. – Попереду підготовка до місцевих виборів, а фінанси з центру потрібні всім для поліпшення показників. Так що торги йдуть активно. А тут ще і в черговий раз мусується питання відставки одіозного міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. І як краще відправити весь Кабмін у відставку або ж спробувати домогтися зняття тільки одного його?"

У будь-якому випадку, наголошує Олег Вострих, навіть отримавши підтримку програми в Раді, не факт, що Шмигаль досидить у своєму кріслі навіть рік, на який поширюється "імунітет".

"А поки тривають економічні і політичні торги. Для жителів України потрібно в будь-якому разі бути готовими затягнути пояси тугіше, так як в реальності програма не несе поліпшень для простих громадян. А розподіляє ті крихти, що залишилися, так само як майбутні позики між основними гравцями в країні", – резюмує експерт.

"Програма потрібна, щоб отримати річний імунітет"

"Те, що Верховна Рада повернула програму Кабміну для доопрацювання ситуація неминуча, як зміна дня і ночі, – упевнений аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков. – Тому що програма уряду настільки декларативна і неконкретна, що вона не пройшла б навіть в якості студентського реферату. Навіть реферату студента-філолога, які прагнуть обходитися без цифр і показників. Тому навіть ручна монобільшість не змогла подолати забобони і прийняти це творіння недоучок в якості антикризової програми України".

А декларативна і сира програма тому, вважає експерт, що ніхто не збирається її виконувати.

"Програма потрібна прем'єру Денису Шмигалю і голові Офісу президента Андрію Єрмаку виключно для того, щоб отримати формальний рік недоторканності уряду, – зазначає Олександр Кочетков. – А вони мають намір займатися зовсім не тим, що написано в програмі, про що вже прозоро натякають дії уряду у сфері енергетики".

При цьому, підкреслює політтехнолог, повернена урядова програма – ще й зразок владного лицемірства, гідного Петра Порошенка.

"Тому що декларується якийсь "економічний націоналізм", а насправді, як свідчать фрагменти Меморандуму з МВФ, що просочилися в пресу, весь "націоналізм" полягає в готовності клянчити гроші у міжнародних структур, здаючи національні інтереси України. Брати на себе цю біду депутати не хочуть", – пояснює Олександр Кочетков.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини