Головна Новини Політика рада Гральний бізнес і скандальний закон Бужанського: чим може обернутися раптова сесія Ради
commentss НОВИНИ Всі новини

Гральний бізнес і скандальний закон Бужанського: чим може обернутися раптова сесія Ради

Експерти говорять про "ведмежу послугу", яку надали собі "слуги народу", перервавши парламентські канікули

21 липня 2020, 10:31
Поділіться публікацією:

Фракція "Слуга народу" скликала позачергову сесію Верховної Ради України на 21 липня. Можливо, подібні збори проведуть ще два-три рази протягом літа, попри парламентські канікули. Які закони можуть провести таким чином і чи є ризики в даній ситуації — про це "Коментарям" розповіли експерти.

Гральний бізнес і скандальний закон Бужанського: чим може обернутися раптова сесія Ради

Скандальні законопроєкти

Монокоаліція зробила собі "ведмежу послугу", закривши сесію в належний час 17 липня, вважає політолог, керівник Центру аналізу стратегій Ігор Чаленко.

"Адже тепер для скликання Верховної Ради до вересня потрібно проводити додаткову підготовку, на відміну від організації позачергових засідань, – пояснює він. – Зокрема, скликання позачергової сесії може бути не пізніше, ніж у семиденний строк після вимоги президента або 150 голосів обранців. Вишенька на торті – порядок денний, який треба обов'язково надрукувати в "Голосі України" не пізніше, ніж за три дні до сесії".

А це означає, пояснює Ігор Чаленко, що влада втрачає момент сюрпризу й не зможе провести бліцкрігові голосування.

"Провести два-три позачергових засідання поспіль, як ми бачили раніше, просто не вийде. Більш того, на сьогоднішнє засідання винесено п'ять законів і постанов, які вже були прийняті в минулу п'ятницю, – зазначає експерт. – Тобто, маємо певний конфуз".

Якщо говорити про ініціативи, то цілком ймовірно, що на майбутніх позачергових сесіях ми побачимо законопроєкт Бужанського щодо мови та освіти №2362. На це прямо натякнув спікер Разумков під час пресконференція, нагадує керівник центру.

"Певні ініціативи сьогодні можуть бути відправлені на доопрацювання і випливуть трохи пізніше, – припускає Ігор Чаленко. – Наприклад, проєкт 3658 про альтернативну енергетику і 3355-1 про звільнення чиновників від декларування майна неповнолітніх дітей. Не можна не згадати й про проєкт №3133, який створює додаткові правові підстави для звільнення директора НАБУ. Хоча проєкт відправлений назад в комітет Монастирського, можна очікувати швидкої появи в сесійній залі. До того ж, можуть спробувати винести на голосування заповнення вакантних посад в уряді, зокрема – глав Міненерго і Міносвіти".

Кадрові ротації

Експерт Українського інституту політики (УІП) Валентин Гайдай зазначає, що всі важливі кадрові призначення відбулися напередодні канікул – Рада призначила голову Антимонопольного комітету, НБУ.

"Звичайно, у Кабміні ще вистачає вакантних місць, наприклад, це стосується міністра освіти, – каже політолог. – Тому на позачергових засіданнях можуть призначити і цього міністра, тим більше – напередодні навчального року. Не думаю, що будуть підіймати питання ротації голови МВС, МОЗ або голови КМДА – це навіть не обговорюється".

Валентин Гайдай припускає, що сценарій розгляду резонансного законопроєкту про медіа та спроба проголосувати його в другому читанні до початку виборчої кампанії. – не більше 15%. Бо аргументи "проти" прийняття цього законопроєкту значно перевищують контраргументи. До речі, вчора на пресконференції за підсумками роботи парламенту його голова Дмитро Разумков запевнив, що 21 липня законопроєкту "Про медіа" точно розглядати не будуть. За словами спікера ВР, це може відбутися ближче до вересня або вже у вересні.

"Ще можливе внесення змін до держбюджету України у зв'язку з пандемією коронавірусу. Подібні ініціативні ми могли спостерігати і раніше", – каже Валентин Гайдай.

"Без несподіванок"

Експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко вважає, що жодних несподіванок не буде, нардепи просто виконують порядок денний попередньої сесії.

"Можливо, спробують затвердити міністра освіти, прийняти якісь економічні закони, змінити бюджет – насамперед, щодо дохідної частини, – зазначає експерт. – Вже відомо, що ВР розгляне законопроект №3658, в основу якого покладено умови меморандуму про взаєморозуміння між урядом і частиною інвесторів у відновлювану енергетику. Навколо "зеленої енергетики" та нового закону багато суперечок. Одні називають цей проект закону вбивством відновлюваної енергетики (сонце, вітер), інші запевняють, що "зелені тарифи" – непідйомні... Думаю, що спроба прийняти законопроект в цілому буде вдалою".

Не бачить проблем Костянтин Матвієнко і з розблокуванням законопроекту про легалізацію грального бізнесу. За словами експерта, проекти постанов, які не дають закону "путівку в життя", не будуть сьогодні підтримані. Таким чином, правила будуть дотримані – і документ відправитися на підпис спікеру парламенту, а потім і до президента.

Нагадаємо, минулого тижня близько півсотні осіб, озброєних палицями, намагалися прорватися в будівлю Верховної Ради. Натовп зупинили співробітники поліції, в результаті чого відбулися бійки. Під стінами Ради протестувало більше тисячі людей, які не згодні з мовним законопроєктом "слуги народу" Максима Бужанського.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини