Депутати заборонили вивозити донорську кров з України, але є винятки

Вивезти донорську кров за кордон можна тільки при "особливих" умовах

Народні депутати дісталися до питань донорства крові. Зокрема, парламентарії вирішили врегулювати питання вивезення донорської крові за межі держави. Рішення було прийнято за заборону — за відповідний законопроект №2429 проголосували 332 депутати, що виявилося достатнім, оскільки, згідно з регламентом, для того, щоб заборонити вивезення крові, потрібно було 226 голосів.

Втім, закон передбачає і ті випадки, при яких заборона діяти не буде. Такі випадки назвали "винятковими" - вивозити українську кров можна якщо держава надає гуманітарну допомогу іншим країнам або в разі, якщо всі лікувальні установи та банки крові України повністю забезпечені плазмою і біоматеріалом.

Крім цього, депутати дозволили ввозити в Україну вакцини без реєстрації для службовців ЗСУ і цивільних осіб, які беруть участь у миротворчих місіях за кордоном.

Як повідомляв портал "Коментарі", Епідемія коронавіруса COVID-19 і національний карантин привів до того, що українські донори перестали регулярно здавати кров, через що в медичних установах з'явилася її гостра нестача. Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я на сторінці в Facebook.

При цьому відомство зазначає, що потреба в донорській крові залишається і вкрай необхідна для порятунку життя при ускладненнях під час операцій, ДТП, важких пологах і тому подібних екстрених випадках.