Депутати провалили голосування за легалізацію зброї в Україні

За законопроект №4335 проголосували всього 88 нардепів

Верховна Рада не підтримала в першому читанні законопроект №4335 про обіг цивільної вогнепальної зброї та боєприпасів до неї. Альтернативний проект закону №4335-1 також не набрав необхідної кількості голосів.

Так, за законопроект №4335 проголосували всього 88 нардепів, а за альтернативний - 78 парламентаріїв з необхідних 226.

У документі прописані загальні принципи ведення обігу вогнепальної зброї та бойових припасів та діяльності стрілецьких тирів і стрільбищ.

Документом передбачено також посвідчення для власника зброї. У ньому будуть вказані категорії зброї, яку може придбати власник. На кожну одиницю зброї передбачений технічний паспорт. Він буде містити відомості про власника та серійний номер зброї.

Право на отримання посвідчення власника зброї мають дієздатні громадяни, які не мають медичних протипоказань, судимості, яка погашена або знята в установленому законом порядку, і не притягувалися до адміністративної відповідальності протягом останнього року.

У законі також прописано обов'язкове страхування цивільної відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна третій особі або її майну внаслідок володіння, зберігання чи використання зброї.

Закон визначає заборонену до цивільного обороту вогнепальну зброю, боєприпаси до неї, частини зброї та додаткове обладнання до зброї.

Документом регулюються питання придбання у власність юридичними особами громадянської вогнепальної зброї та боєприпасів до неї, успадкування, збереження та застосування такої зброї для захисту тощо.

Нагадаємо, що раніше правоохоронці накрили українських військових, які торгували зброєю із зони ООС.