Звільнення Залужного: соціолог розповів, як це вплинуло на рейтинг Зеленського

Зараз довіра до Зеленського складає приблизно 60–62%, що набагато вище, ніж було до повномасштабної війни

Звільнення Валерія Залужного з посади головнокомандувача Збройних сил України негативно вплинуло на рейтинг українського президента Володимира Зеленського. Він потрохи почав знижуватись ще з вересня минулого року.

Як пояснює керівник Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто журналістам "Української правди", зі вступом на посаду всі президенти мають однаковий баланс довіри й недовіри. Зокрема, відсоток тих, хто довіряє, мінус відсоток тих, хто не довіряє становить приблизно 40–45%. Ця цифра знижується після першого року каденції, а завершують її президенти зазвичай з показником мінус 40–50%.

"Зеленський більш повільно втрачав довіру. Хоча баланс був такий самий, як на початку в Порошенка – плюс 44%. І до повномасштабної війни цей баланс у Зеленського дійшов до мінус 23%. А потім почалася велика війна, і баланс став плюс 80%. Потроху рівень довіри до президента почав знижуватися з вересня минулого року – вплинули на це проблеми з контрнаступом. І зараз друге, що впливає – відставка Залужного. Валерій Залужний був лідером довіри громадської думки і зараз він залишається таким", — сказав експерт.

Хоча, як каже соціолог, рівень довіри до Залужного після звільнення залишається приблизно таким самим, як і був. Адже генерал уособлює Збройні сили України, а українці, не дивлячись на не зовсім успішний контрнаступ, вірять українській армії.

Але, довіра до всіх органів влади, і до президента, зокрема, знижується. Навіть чутки про конфлікт із Залужним негативно відображались на довірі до Зеленського. А звільнення його з посади одразу вдарило по рейтингу президента та понизило довіру до нього на кілька процентів.

"Відразу вдарило. І після самого звільнення було додаткове падіння у 5%. У Зеленського зараз довіра приблизно 60–62%. Звичайно, це набагато вище, ніж було до повномасштабної війни", — резюмує Володимир Паніотто.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Сирський вперше висловився про рішення Зеленського відправити у відставку Залужного.