Зеленському хочуть оголосити імпічмент: які шанси

Експерти розповіли, які шанси Зеленського утриматися на посаді президента всю каденцію

Депутат Верховної ради від "Опозиційної платформи - За життя" Ілля Ківа допустив порушення питання про імпічмент президента України Володимира Зеленського. В діях глави держави щодо Конституційного суду він бачить ознаки перевороту. Бути чи не бути імпічменту? Які шанси Зеленського утриматися на посаді президента всю каденцію? Відповідь дали "Коментарям" експерти.

"Те, що у нас прописали як, нібито, можливість імпічменту - фількіна грамота"

"Є такий жанр - наукова фантастика. Так ось, імпічмент в сучасних українських реаліях - це політична фантастика - говорить політичний аналітик Сергій Лозовський. - Те, що у нас прописали як, нібито, можливість імпічменту - фількіна грамота. Зробити це в рамках існуючих "законодавчих папірусів" неможливо".

Але, на думку експерта, є інша можливість: достроково відправити шостого президента у відставку.

"Схоже, що в Україні почалося змагання: влада швидше відправить народ на цвинтар або народ - цю владу в небуття. Гасло українців повинно зараз звучати так: "Вова, йди!". Прибрати Конституційний суд, що став незручним, наша влада не може в рамках тих законодавчих рамок, які самі написали. Тепер намагаються змусити суддів піти "добровільно". Але піти, думаю, доведеться все ж Зеленському та його команді. Та політична олігафренія, з якою вони прийшли, далі тривати не може", - упевнений Сергій Лозовський.

"Чи втримається Зеленський до кінця каденції - багато в чому залежить від підсумків виборів у США"

Політичний аналітик Денис Гаєвський зазначає, що де-факто механізму імпічменту президента в Україні немає. Так, відповідний закон як би прийняли в Раді нового скликання. Але там все так прописано, що достроково змістити президента практично неможливо.

"До того ж немає і близько голосів за імпічмент у Верховній Раді. А заяви нардепи від ОПЗЖ Іллі Ківи, який допустив порушення питання про імпічмент президента України - звичайний піар, не більше", - вважає експерт.

За словами Дениса Гаєвського, чи втримається Зеленський до кінця каденції - багато в чому залежить від підсумків виборів у США.

"У разі перемоги Байдена (визнаної його суперником) ці шанси наближаються практично до 100 відсотків", - вважає аналітик.

Раніше експерти проаналізували, на чиї телеканали приходить Зеленський і чому.