Зеленський відреагував на петицію про військовий облік жінок

Президент вважає, що громадський резонанс був викликаний недостатньо обґрунтованим і тому надто широким списком професій, згідно з яким жінкам необхідно стати на облік

Президент України Володимир Зеленський відреагував на петицію про військовий облік жінок, яку підтримало 37 тисяч громадян. Так, глава держави звернувся до міністра оборони щодо необхідності невідкладного перегляду низки питань, пов'язаних із військовим обліком жінок в Україні. Про це повідомляє Офіс президента.

Зеленський вважає, що громадський резонанс був викликаний недостатньо обґрунтованим і тому надто широким списком професій, згідно з яким жінкам необхідно стати на облік. А також президент заявив про відсутність чітко визначеної процедури постановки українок на військовий облік.

Гарант звернувся до голови Міноборони Олексія Резнікова і попросив насамперед розглянути суттєве уточнення (скорочення) переліку професій, представниці яких підлягають військовому обліку. Також Зеленський звернув увагу на впровадження цифрових технологій під час постановки жінок на облік, щоб уникнути обов'язкової особистої присутності українок під час цієї процедури. Крім того, президент просить врегулювати питання щодо порядку проходження медогляду жінками під час постановки на облік.

Нагадаємо, що в грудні Міноборони України видало наказ, який зобов'язує представниць багатьох професій встати на військовий облік. Таке рішення викликало резонанс та бурю обурення у суспільстві. Через дефіцит інформації у суспільстві виникло нерозуміння — чому з'явилася потреба розширити кількість військовозобов'язаних жінок.

Заступник міністра оборони Ганна Маляр наголошувала, що йдеться про оновлення системи обліку, що не має на увазі мобілізацію чи призов громадянок України до армії. Крім того, вона зазначила, що наказ Міноборони не був несподіваним, адже нардепи ще у березні минулого року ухвалили відповідний закон.

Раніше на порталі "Коментарі" - Будуть зміни: що вирішили у Міноборони щодо військового обліку жінок.