Зеленський різко відреагував на бразильсько-китайський "мирний план" закінчення війни

Зеленський критикує Китай та Бразилію за їх мирну ініціативу, яка була узгоджена без України, але з інтересами Росії.

Президент України Володимир Зеленський назвав "театром" бразильсько-китайський "мирний план" закінчення війни. За словами Зеленського, ця ініціатива Китаю та Бразилії деструктивна, створена з урахуванням інтересів Росії та без поваги до України.

Володимир Зеленський під час інтерв’ю бразильській газеті Metropoles прокоментував бразильсько-китайський "мирний план" закінчення війни в Україні. За словами президента, Китай та Бразилія має показати, що вони сильні країни, а не ставати на сторону Росії.

"Китайсько-бразильська пропозиція – це також деструктив, це просто політична заява. Я казав Лулі, ми передавали китайській стороні: "Чому ви вирішили, що ви повинні приймати сторону Росії, або бути десь по середині?. Що це за погляд? Посередині чого? Ми не воюємо посередині, ми не воюємо на кордоні, ми воюємо на нашій землі. Ви повинні зупинити росіян, показати, що ви сильні країни"", - сказав Зеленський.

Президент зазначив, що Китай та Бразилія не обговорювали свій "мирний план" з Україною, натомість висунула його після консультацій з РФ. За словами Зеленського, такі заяви обох країн не поважають територіальну цілісність України.

"Як можна пропонувати? Ось ми пропонуємо, ось наша ініціатива, нічого нас не запитавши. А Росія тут включається і каже, ми підтримуємо бразильсько-китайську ініціативу. Ми ж не дурні, для чого цей театр? Ви проговорили з Росією якусь ініціативу, висунули цю ініціативу, і кажете, давайте таку ініціативу. Це точно не про справедливість, не про цінності, це точно без поваги до України. Точно без поваги до територіальної цілісності, про яку так багато говорять Китай і Бразилія", - наголосив Зеленський.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Китай закликав інші крани приєднатись до бразильсько-китайського "мирного плану" закінчення війни в Україні.

Також "Коментарі" писали, що в Кремлі відповіли на можливість закінчити війну в Україні через мирні переговори.