Зеленський пояснив, навіщо Путіну саміт БРІКС в Казані

Путін хоче розділити єдність світових лідерів навколо підтримки України та створити майданчик для просування російського бачення завершення війни.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що майбутній саміт БРІКС у Казані стане для Володимира Путіна спробою показати, що Росія не перебуває в міжнародній ізоляції. Про це він сказав в інтерв'ю українським телеканалам, яке транслювали в рамках національного телемарафону.

"Формат БРІКС допомагає Путіну продемонструвати світовій спільноті і своєму народу, що ізоляції Росії немає. До прикладу, приїдуть 20 країн, що розширять формат БРІКС+. Однак важливо, на якому рівні вони прибудуть. Це має значення, і я вважаю, що наші партнери повинні докласти більше зусиль, щоб на зустріч з Путіним приїхали не всі лідери. Це важливо", — підкреслив Зеленський.

За його словами, Путін буде намагатися просунути на зустрічі БРІКС свою концепцію завершення війни.

"Він буде робити все можливе, щоб запропонувати світові свою формулу миру. Для того, щоб його ідеї знайшли підтримку, йому потрібна опора. Путін розуміє, що немає підтримки з боку США, Євросоюзу чи Європи загалом. У нього є питання і з азійськими країнами, і з арабським світом, який, хоча й об'єднаний в певних питаннях, все ж таки розділений. Отже, йому необхідний майданчик, і БРІКС для нього є зрозумілим варіантом", — пояснив Зеленський.

Він також додав, що БРІКС Путін використовуватиме не стільки для розвитку економічних відносин, скільки для просування свого бачення закінчення війни.

"Він буде прив'язувати своє бачення до економічних досягнень країн-учасниць БРІКС або розширеного формату БРІКС+. Це ті, хто буде присутній на зустрічі", — додав Зеленський.

Президент України також зазначив, що це питання є одним із найболючіших та викликає багато проблем.

"Ми порушували це питання в розмовах з Білим домом, і те, що робить Росія, щоб залучити генсека ООН Гутерреша до цього саміту — це негативні сигнали і тривожні дзвіночки", — зазначив Зеленський.

Водночас він підкреслив, що Росія не може організувати справжній мирний саміт, оскільки не має такої широкої підтримки, як Україна.

"Але вони намагаються створити видимість початку розмови, використовуючи майданчик БРІКС. Вони пропонують начебто неформальний діалог щодо припинення війни. Таким чином, вони намагаються розділити єдність світових лідерів навколо України", — наголосив Зеленський.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Зеленський спрогнозував три шляхи для України після виборів у США