Зеленський підписав закон про створення Бюро економічної безпеки замість податкової міліції

З бюджету на потреби Бюро економічної безпеки виділили 587 мільйонів гривень

В Україні створять Бюро економічної безпеки, яке замінить податкову міліцію. Президент України Володимир Зеленський підписав відповідний законопроєкт. Про це повідомляє пресслужба Офісу президента 22 березня.

"Бюро економічної безпеки - єдиний орган державної влади, відповідальний за боротьбу з економічними злочинами. Він отримає відповідні повноваження Служби безпеки та податкової міліції, які будуть переосмислені з тим, щоб це був не стільки силовий, скільки аналітичний орган", - йдеться в повідомленні ОП.

До повноважень Бюро економічної безпеки належатимуть:

  • оцінка ризиків і загроз економічній безпеці держави, напрацювання способів їх мінімізації та усунення;
  • пропозиції щодо внесення змін до нормативно-правових актів з питань усунення передумов для створення схем протиправної діяльності у сфері економіки;
  • забезпечення економічної безпеки держави шляхом запобігання, виявлення, припинення, розслідування кримінальних правопорушень, що посягають на функціонування економіки держави;
  • збір та аналіз інформації про правопорушення, які впливають на економічну безпеку держави, і визначення способів запобігання їх виникненню в майбутньому;
  • виявлення і розслідування злочинів, пов'язаних з отриманням і використанням міжнародної технічної допомоги;
  • підготовка аналітичних висновків і рекомендацій для державних органів для підвищення ефективності прийняття ними управлінських рішень з питань регулювання відносин у сфері економіки.

Директора бюро призначає Кабмін за поданням прем'єр-міністра за результатами відкритого конкурсу. Термін перебування на посаді - 5 років. При цьому керівник не зможе працювати понад два терміни поспіль. Кандидатуру директора відбирає конкурсна комісія.

У складі центрального апарату та територіальних управлінь бюро буде до 4 тисяч осіб. При цьому працівники інформаційно-аналітичного підрозділу є детективами, але вони не наділені повноваженнями застосовувати поліцейські заходи.

У державному бюджеті на цей рік на потреби Бюро економічної безпеки закладено 587 мільйонів гривень.

Також при відомстві створять Раду громадського контролю. Вона стежитиме за діяльністю бюро, розглядатиме звіт директора БЕБ і надаватиме свої висновки.

Щоб уникнути колапсу в системі, передбачений перехідний період. Кримінальні провадження передадуть Генеральній прокуратурі. Коли ж у штаті Бюро економічної безпеки буде 30% працівників - справи перейдуть до відомства.

Як раніше повідомляли "Коментарі", в Україні планують створити Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, який буде боротися з фейками.