Залужний стане послом. Зеленський пояснив своє рішення

Президент Володимир Зеленський у відеозверненні пояснив, чому призначив генерала Валерія Залужного послом у Британію. За його словами, цього хотів сам колишній Головнокомандувач ЗСУ

Як підкреслив Зеленський, Валерій Залужний після звільнення з посади Головнокомандувача ЗСУ сам хотів працювати на дипломатичній ниві.

Саме тому, підкреслив президент, він одразу погодив кандидатуру Залужного на посаду посла.

Окрім того, за його словами, Міністерством закордонних справ України направлено відповідний запит на агреман.

"Наше союзництво з Британією має тільки зміцнюватися",
- підкреслив Зеленський.

Разом з тим, народні депутати від "Європейської солідарності" критикують процедуру призначення генерала. Як заявив у Фейсбуці нардеп Володимир Ар’єв, погодження на призначення послом - ще не факт призначення, а лише початок процедури. За його словами, фактом є указ президента про призначення посла. Він додав, що указ про призначення наразі ще не опублікований.

"І я не пам’ятаю, щоб про початок самої процедури взагалі оголошували публічно. Тому, ця історія - про політику і про техніку усунення політичного конкурента, а не про дипломатію",
- відзначив нардеп.

У свою чергу нардеп Іванна Климпуш-Цинадзе у Фейсбуці заявила, що такого ще не було, щоби запит на агреман до іншої сторони заявляли публічно.

"Це, щонайменше, некоректно по відношенню до партнерів. Сумніваюся, що в МЗС цього не розуміють",
- додала нардеп.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Міністерство закордонних справ повідомило, що генерал Валерій Залужний стане послом України у Великобританії.

Після цього ряд політологів заявили про те, що це важливе призначення, адже Британія є надійним союзником України. Вони відзначали, що Лондон тепер точно матиме з ким предметно поговорити на тему "бавовни" в Криму.