Головна Новини Політика президент Загальна мобілізація в Україні: що ховається за заявами Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Загальна мобілізація в Україні: що ховається за заявами Зеленського

Експерти оцінили для порталу «Коментарі» ймовірність відкритої війни між Україною і Росією

28 грудня 2020, 14:02 comments1953
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський заявив, що в разі війни з Росією в Україні будуть воювати всі — мобілізувати збираються і чоловіків, і жінок. Заяви президента і можливість відкритої війни з РФ проаналізували для порталу "Коментарі" експерти.

Загальна мобілізація в Україні: що ховається за заявами Зеленського

Фото: Д. Романюк/Comments.ua

Відлуння закритої доповіді

"Традиційно глави держав, озвучуючи ті чи інші навіть загальні тези, керуються інформацією з обмеженим доступом. Я не виключаю, що дана заява Зеленського могло бути відлунням якогоїсь закритої доповіді", — каже керівник Центру аналізу та стратегій (ЦАС) Ігор Чаленко.

Він підкреслює, що не є таємницею, що РФ продовжує посилювати концентрацію військових на окупованому півострові Крим. І, згідно із заявами міністра оборони України Андрія Тарана, готується розмістити там ядерну зброю.

"З усім тим, подібні слова від Верховного Головнокомандувача в руслі підготовки Кримської платформи, а також спроб налагодити роботу в ТКГ і учасниками Нормандської четвірки можуть внести деструктивне зерно в подальші переговори", — попереджає Ігор Чаленко.

Що стосується заяви про мобілізацію, то тут, зазначає керівник ЦАС, центральні органи влади цілком і повністю повинні спиратися на чинний закон "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

"По суті, Зеленський нічого екстраординарного і не сказав. Проблема лише в тому, що зараз ефективність мобілізаційних структур дещо знизилася. І якщо Зеленський робить подібні заяви, то необхідно провести відповідний аудит, — вважає Ігор Чаленко. — Що стосується так званої "великої війни" з РФ, то, на мою думку, такими словами ми зменшуємо значущість майже семи років конфлікту на Сході України і анексію Кримського півострова 2014 року. Чи піде Росія на відкриту військову агресію? Можливо, але лише в разі вичерпання інших важелів впливу. Плюс, не варто забувати, що фінансування півострова з боку РФ скорочується, а це свідчить про економічні проблеми в Росії. Тому я роблю ставку, що вирішувати те ж питання з водопостачанням Криму РФ буде політичним тиском. Також не виключаю, що в хід піде питання надання вакцини "Супутник V" з нібито гуманітарною метою ".

Символічна політика

На думку заступника директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдана Петренко, заяви президента про тотальну мобілізацію в разі війни з РФ — це скоріше елемент символічної, ніж реальної політики.

"По-перше, існує невисока ймовірність того, що Росія буде вести пряму і офіційно оголошену війну. Її стратегія залишається незмінною — "закрити" тему Криму і перевести тему Донбасу на переговори Україна-"республіки". Тобто, бути посередником і "рукостискання" країною, а не ізгоєм, — пояснює експерт. — По-друге, сучасні війни, на відміну від воєн середини XX століття, не вимагають тотальної мобілізації в армію всього населення. Вони ведуться, перш, за все в інформаційному просторі. А війська заходять на території, де вже є підтримка окупантів. З такою війни з РФ ми не виходили. І, по суті, всі ми і так є мобілізованими на неї — як розповсюджувачі інформації (як проукраїнською, так і проросійської) ".

З огляду на це, заяви президента не можна назвати ні правильними, ні неправильними, вважає Богдан Петренко.

"Вони просто є. І в них він намагається дійсно позиціонувати себе як патріот України (на що робив акцент перший президент Леонід Кучма). І дає сигнал про готовність боротися за Україну і військовим шляхом, — зазначає експерт. — Водночас, мають рацію і ті, хто вважає, що тотальна мобілізація приречена на провал на практиці. Хоча б тому, що тотальної мобілізації в сучасних війнах не буває ".

Богдан Петренко зізнався, що в цій заяві його більше зачепив не питання тотальної мобілізації, а інше. Те, що велика війна — "Це буде погано для населення України. І я думаю, що Росія це прекрасно розуміє ". Саме це — позиція розжалобити Москву, тому що якщо комусь погано — це ніколи не  справляло жодного ефекту на Кремль, — підкреслює експерт. — І коректно президент повинен сказати, що "Велика війна — це буде погано для Росії. Тому що українці готові до опору". А так — це виглядало як заява глави держави, якому окрім як викликаючи жалість, нічим протидіяти агресору".

Раніше "Коментарі" писали, що Зеленський розповів, чого очікує від 2021 року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини