Повернення конкурсу на держпосади: чому Зеленський ветував закон

В законі порушуються норми щодо повноважень міністрів

19 лютого стало відомо, що президент України Володимир Зеленський відхилив нещодавно підтриманий народними депутатами закон, положення якого передбачали повернення конкурсу на посади держслужби. Невдовзі після цього в Офісі президента детально пояснили причину накладення вето на документ главою держави.

За інформацією прес-служби відомства, загалом Зеленський цілком підтримує положення, зазначені в проголосованому Верховною Радою законі. Утім, окремі частини документу містять значні порушення уже діючого законодавства. Всі суперечні моменти стосуються роботи міністерств, а саме — виконання окремо визначених повноважень міністра його заступниками у разі вакантності головної посади установи.

"Якщо протягом тривалого часу народні депутати не призначають міністра — а таке не раз у нас бувало, — ці норми закону призведуть до паралічу діяльності всього міністерства", — пояснив свою позицію президент.

На переконання Володимира Зеленського, подібні розбіжності в українському уряді не потрібні, адже несуть повну деструктивність. Тим більше під час кризи, викликаної пандемією коронавірусу, та війни на Донбасі окремі рішення влади мають прийматися в дуже короткі терміни. Саме тому обмеження повноважень заступників міністрів, зазначені у ветованому Зеленським документі, слід переглянути.

Документ із доданими пропозиціями від президента повернеться на черговий розгляд у Верховній Раді.

Водночас представники Національного агентства України з питань державної служби (НАДС) уже оперативно повідомили, що підтримують внесені Зеленським правки.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що у команді Зеленського розповіли про можливість націоналізувати компанію "Roshen".

Також на порталі можна дізнатися, із яких причин суд зобов’язав Державне бюро розслідувань зареєструвати справу проти президента Зеленського.