Головна Новини Політика президент Послання Зеленського до Ради: названі сильні й слабкі моменти виступу
commentss НОВИНИ Всі новини

Послання Зеленського до Ради: названі сильні й слабкі моменти виступу

Експерти вказали на недоліки у виступі президента

20 жовтня 2020, 13:31 comments1220
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 20 жовтня, президент України Володимир Зеленський виступив зі щорічним посланням до Ради. Експерти оцінили для видання "Коментарі" сильні та слабкі сторони президентського послання.

Послання Зеленського до Ради: названі сильні й слабкі моменти виступу

Фото: ОП

"Виступ був красиво написаний, але — дуже популістичний"

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій (АМС) Віталій Бала вважає, що виступ президента Зеленського в парламенті більше нагадував виступ кандидата на пост президента.

"Таке враження, що для нього виборча кампанія не скінчилася. Виступ було красиво написано, але — дуже популістично. За все хороше, проти всього поганого, — каже Віталій Бала. — Здається, ніби ми живемо із Зеленським у різних країнах. Причому ми — в реальній, з масою проблем. А він — у своїй вигаданій країні мрії".

На думку директора АМС, були сказані й правильні речі. Особливо в першій частині — де було про війну на Донбасі, про російську агресію.

"Риторика Зеленського на ці теми за рік змінилася. Думаю, допоміг тиск активної частини українського суспільства. Він став акуратніше ставитися до такої болючої теми як агресія РФ проти України — з великим розумінням. Принаймні, на словах", — зазначає Віталій Бала.

Загальним же фоном виступу стала, за словами експерта, агітація за президентську партію на місцевих виборах.

"Особливо явно це прозвучало, коли мова пішла про опитування, яке Зеленський збирається проводити в день виборів. Мені здаються вельми недоречними, некоректними проведені ним паралелі між цим опитуванням і референдумом за незалежність України. Якби Зеленський хотів реально знати думку громадян — взяли б уже закон про референдум, який обіцяли прийняти одним з перших. Загалом, слова президента часто не відповідали дійсності. В тому числі, коли він говорив як про досягнення — про прийняття закону про імпічмент. Всі розуміють — щоб той реально запрацював, його потрібно докорінно міняти. Якщо у нас на той час залишиться пост президента".

"Президент правильно зробив акцент на ризику інфраструктурного колапсу"

Президент абсолютно реалістично оцінив поточний стан. У цьому впевнений політолог Андрій Золотарьов.

"Ключовий ризик — Україну, в силу того, що за 28 років ми побудували економіку великого базару, втягує в світову воронку. Ми скочуємося з другого світу в третій. У поточному стані Україна може припинити своє існування як держава — в силу ряду ризиків. І президент правильно зробив акцент на ризику інфраструктурного колапсу. Зношеність інфраструктури в 80% — це величезні ризики техногенної і не тільки катастрофи, — акцентує Андрій Золотарьов. — У світі відбуваються революційні зміни. Розвинені країни рухаються до економіки без людини, до економіки шостого укладу. А ми застрягли в третьому".

Акцент Зеленського на те, що ми не можемо втратити ще 20 років, як старі політики, експерт називає політтехнічним нюансом. Так президент відстороняться від опонентів.

Андрій Золотарьов підкреслює: "Президент правильно відзначав, що у нас застарілі інфраструктура, транспорт, вкрай низька середня продуктивність праці. Все необхідно оновлювати. Економічний ривок можливий при 7-10% щорічно зростання ВВП. Але Зеленський вирішив бути скромніше — поставив завдання вийти на 5% щорічно економічного зростання".

Цікавим вважає політолог те, що говорячи про питання безпеки і оборони (президентські сфери), Зеленський акцентував, що Україна має намір стати стратегічним партнером США поза НАТО. Як Ізраїль, Південна Корея. При цьому саму євроатлантичну інтеграцію ніхто не скасовує.

Також важливим Андрій Золотарьов вважає намір президента концентруватися у зовнішній політиці на економічній дипломатії. Так само як — посилювати міжнародну координацію для тиску на РФ з метою припинення агресії і повернення наших окупованих територій.

"Сміливою оцінкою стало бажання відмовитися від практики погромних реформ, які проходили у нас в різні роки, — продовжать політолог. — Якщо читати між рядків, так Зеленський дає оцінку тому, що робилося раніше. Добре було — про важливість відновити довіру до судової реформи. Дискусійно звучав меседж про те, що основним агентом реформи має стати не чиновник, а бізнес. Насправді, роль державного апарату в модернізації країни важлива. Інша справа, що апарат цей повинен стати більш компактним і професійнішим. Ні наші олігархи, ні транснаціональні корпорації не біжать, задерши штани, вершити реформи для процвітання України".

"Зеленський продовжує наполягати, що його основне завдання — досягнення миру в Україні"

Політолог, співробітник Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Максим Степаненко зазначає: "Як і очікувалося, Зеленський в основному концентрувався на успіхах, які були досягнуті під час його президентської каденції. І зовсім небагато було сказано про ті гострі питання, які існують в суспільстві".

На думку політолога, Зеленський під час виступу виглядав досить енергійним і "живим". Що, мабуть, стало відповіддю на якісь чутки в суспільстві, ніби президент втомився, тому що не розраховував, що таким складним буде правління.

"Один з основних акцентів був зроблений на темі боротьби з коронавірусом. Що справедливо, адже цей аспект дуже хвилює суспільство, — говорить Максим Степаненко. — Правда, президент більше говорив про те, що вже зроблено. Тоді як у людей запит на відповіді про майбутнє — чи буде черговий локдаун і так далі".

Передбачуваним експерт вважає те, що Зеленський багато уваги приділив темі мирного врегулювання на Донбасі.

"Зеленський продовжує наполягати, що його основне завдання — досягнення миру в Україні. Він нагадав свої досягнення в цьому плані — обмін полоненими, нормандський саміт в Парижі, значне зменшення обстрілів. Ми також дізналися, що завтра планується поїздка депутатів фракції "Слуга Народу" на Донбас. Що повинно стати потужним піар-ходом напередодні місцевих виборів. Підкріплене акцентуванням на позитивних моментах правління Зеленського, це, за задумом організаторів, має відіграти свою роль у голосуванні за президентську політичну силу на Сході України", — зазначає Максим Степанов.

В цілому звернення президента до парламенту не було, на думку політолога, ні несподіваним, ні провокативним.

Нагадаємо, Зеленський розповів, куди відправив "слуг" замість Мальдів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини