Експерт про Хомчака: Зеленський досі не виправив свою головну кадрову помилку

Політолог Юрій Лучин проаналізував кадрові помилки президента і пояснив, чому в команді Зеленського досі є «люди Богдана»

Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак залишився "останнім" ставлеником Андрія Богдана, який поки що зберігає свою посаду і продовжує працювати в команді Володомира Зеленського. Причини, за якими Президент не звільняє військового, незважаючи на недоліки його роботи, розібрав політичний оглядач Юрій Лучин. Про це повідомляє видання Hyser.

Відзначається, що такі протеже Богдана, як Олексій Гончарук та Руслан Рябошапка, заслужено втратили свої крісла. А Хомчак досі утримується при владі, але тільки тому, що зміг втертися до Зеленського в довіру.

"З основних креатур Богдана, втім, поки ще є ті, що зберегли свої посади. До таких належить і головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак. Останньому вдалося втертися в довіру Зеленському та фактично позбавити президента доступу до альтернативної інформації щодо справ в українській армії. Хомчак "підкупив" Зеленського удаваною відданістю і постійними запевненнями в стилі: "у нас все під контролем" ", - підкреслює оглядач.

Він пояснює, що президенту, який завжди був далекий від військових справ, дуже важливо чути саме такі слова в контексті стратегічних і навіть геополітичних оборонних питань.

"Ще Хомчак "бере" Зеленського тим, що все життя провів в армії, і на думку президента, до цих пір "гол як сокіл" (що, звичайно ж, не так). Свій "зв'язок" і "дружбу" Хомчак з Богданом, до слова, ніколи не приховували. І просуваючи Хомчака на посаду головнокомандувача ЗСУ, всупереч фактам, що говорять про боягузтво і неавторитетність Хомчака в армії, Богдан в ту пору активно заручався підтримкою Геннадія Корбана. Сьогодні головнокомандувач ЗСУ вдає, що бере "під своє крило" всі побажання і стратегічні завдання президента. Така манера поведінки для нього - гарант подальшого збереження посади. Але по факту, за майже рік правління Хомчак завдав непоправної шкоди українській армії і її обороноздатності", - зазначає оглядач і пояснює, що докази деморалізації військових і процвітаючої корупції в армії на постійній основі публікують експерти, волонтери та ветерани АТО.

Але все це, як і важлива моральна сторона Хомчака (планування Іловайської операції, яка завершилася котлами, трагічною загибеллю солдатів і втечею самого Хомчака), на радість Богдану, до уваги президентом поки не береться, констатує Лучин.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Офісі президента відповіли на заяву Росії про своє бажання вийти з переговорів по Донбасу.