Експерт дав пораду, як назавжди "закрити" дискусії про нелегітимність президента

Президент Володимир Зеленський натякнув, що розмови щодо легітимності/нелегітимності Президента у травні місяці йдуть з Москви. Проте, як відзначив в Фейсбуці правник Андрій Магера, є спосіб, як «закрити рота» РФ

Як відзначив колишній член Центрвиборчкому Андрій Магера, виходячи з положень статей 38, 64, 103, 108 Конституції, Президент України залишається легітимним і після травня. Зокрема, стаття 64 говорить про те, що в умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень. При цьому стаття 108 Конституції України вказує, що повноваження Президента України припиняються достроково у разі: відставки; неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров'я; усунення з поста в порядку імпічменту; смерті.

"Ось, щоб більше не було таких розмов, то що заважає Президентові звернутися до Конституційного Суду України за офіційним тлумаченням статей 38, 103, 108 в аспекті статті 64 Конституції України?",
- підкресли Магера.

При цьому, на його думку, підозрювати у роботі на Москву тих, хто вважає інакше, є полюванням на відьом.

До речі, очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов підкреслив, що окупанти готують операцію "Майдан-3". Її мета - поставити під сумнів процес ухвалення рішень в Україні після того, як президентські вибори в Україні не будуть проведені у березні цього року.

Очільник розвідки додав, що росіяни провалять цю операцію, оскільки Україні відомі всі її нюанси. Буданов розповів, що в Кремлі планують створити ситуацію, при якій поставити під сумнів легітимність не стільки президента, а прийняття всіх рішень в Україні. Загарбник очікує, що зможе добитися у травні "певної смути" в суспільстві і дезорієнтованості у владі. Після цього на початку червня росіяни хочуть нанести масштабний удар на сході, оскільки начебто в армії не будуть розуміти, хто керує військом і чиї накази воно повинно виконувати.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в Україні точилися дискусії із приводу того, чи можна проводити вибори у воєнний час. Від цієї ідеї було вирішено відмовитися, адже Конституція забороняє їх проводити під час війни.