Головна Новини Політика президент До кого з олігархів може стати ближче Зеленський в 2021 році: прогноз експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

До кого з олігархів може стати ближче Зеленський в 2021 році: прогноз експертів

Експерти пояснили, чому в Україні не можуть перемогти олігархію або хоча б скерувати цю енергію в правильне русло

21 грудня 2020, 13:16 comments2573
Поділіться публікацією:

В інтерв'ю The New York Times президент Володимир Зеленський визнав, що в Україні існує серйозний вплив великих фінансових груп (олігархів), в тому числі через їх медіа, на багато процесів. І навіть дав свій рецепт боротьби (позбавити олігархів впливу на формування інформаційної політики). Та чи дієвий рецепт? Чому у нас не можуть перемогти олігархію або хоча б скерувати цю енергію в гарне русло? До кого з олігархів може стати ближче Зеленський у 2021-му? "Коментарі" дізналися відповіді в експертів.

До кого з олігархів може стати ближче Зеленський в 2021 році: прогноз експертів

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"У 2021 році продовжить падати вплив Пінчука"

Політичний експерт Михайло Чаплига вважає, що Зеленському варто погуглити визначення "олігарх", щоб зрозуміти, що справа тут не тільки в контролі за медіа.

"Олігарх — це не той, у кого є телеканал(и). Це — медіамагнат. Олігарх же має доступ до ЗМІ, до надр (монополії), до бюджету і до засобів виробництва. Тобто, це людина, яка реалізувала себе в кількох сферах — медіамагнат, банкір, видобуток корисних копалин, якась бюджетна програма. У США є медіамагнати, в порівнянні з яким наші олігархи виглядають "ніщебродами". Але ніхто їх там не "розкуркулюватиме". Так, інформаційна політика потужних ЗМІ завжди йде в руслі певної фінансово-промислової групи. Ну так — на то і конкуренція. Боротьба ж шляхом "віджимання" і заборон веде до диктатури, — підкреслює експерт. — Як і будь-яка оманлива магія простих рішень. Про це мріє Зеленський?"

Михайло Чаплига вважає дієвими способами боротьби з олігархатом: відрив їх від "бюджетної груді", перекриття можливостей наживатися на ренті, встановлення гідних умов праці та оплати для людей, зайнятих у видобутку корисних копалин. І, звичайно, демонополізація. З реально працюючими антимонопольним законодавством. Як це було, наприклад, в Південній Кореї, де перед олігархами поставили вибір — ти або банкір, або медіамагнат, або займаєшся видобуванням корисних копалин, або здійснюєш державні програми.

"Що стосується впливу олігархів на Зеленського. Очевидно, що зараз він під Ахметовим, — каже Михайло Чаплига. — При цьому потрібно розуміти, що в цей момент, при такому "ніякому" президенті, практичні всі наші олігархи відчувають себе комфортно. Смачно їдять за наш з вами рахунок, особливо між собою не воюють. Так, Ахметов і Коломойський — точно не друзі. Але і такої собі війни на виживання між ними немає... Думаю, у 2021 продовжить падати вплив Пінчука. Швидше за все, він продасть свою медіа-групу. Загостриться протистояння між Ахметовим і Коломойським. І, швидше за все, зросте вплив Ахметова на Зеленського".

"Зеленський занадто слабкий і некомпетентний для того, щоб вести політику деолігархізації"

Політичний експерт Олександр Леонов підкреслює, що Зеленський — президент олігархічного консенсусу.

"Саме позиція підконтрольних олігархам ЗМІ призвела Зеленського до влади. І саме тому при Зеленському вплив олігархів в країні суттєво зріс. Наприклад, ми знову обговорюємо, хто з них контролює прем'єра, міністрів, депутатів у президентській фракції", — зазначає експерт.

За його словами, очевидно, що сьогодні Зеленський втрачає контроль над ситуацією в країні, над державним апаратом і навіть над власною фракцією.

"В силу своєї слабкості та некомпетентності, він не може стати ні своєрідним третейським суддею в суперечках олігархів, ні рівною їм за силою фігурою, з якою необхідно рахуватися. Швидше вони бачать в Зеленському інструмент просування своїх інтересів. А оскільки їх інтереси перетинаються, президент не може бути "хорошим" для всіх", — підкреслює Олександр Леонов.

Саме тому, зазначає він, у Зеленського і з'являються ідеї приручення олігархів.

"Причому саме приручення і саме за путінським зразком — спочатку віджати ЗМІ, а потім управляти їх діяльністю. Однак повторюся — Зеленський занадто слабкий і некомпетентний для того, щоб вести політику деолігархізації", — зазначає експерт.

На думку Олександра Леонова, єдина можливість зменшення впливу олігархів — подальша європейська і євроатлантична інтеграція України, яка у фінальній частині передбачає і створення незалежної судової системи, і конкурентну економіку в контексті загального економічного простору з ЄС. Плюс — руйнування олігархічних монополій, схем і паразитування на державних фінансах (наприклад, руйнування схем в "Укрнафті" й "Приваті"). Але Зеленському такі завдання не під силу, впевнений експерт.

Нагадаємо, Зеленський в інтерв'ю американському виданню зізнався, що мріє, щоб в Україні з'явилися свої Голлівуд і Діснейленд.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини