Зеленський зустрінеться з віце-президентом США Харріс: чого чекати за підсумком зустрічі

Окрім зустрічі із Зеленським, Харріс проведе переговори з генсеком НАТО Столтенбергом, а також зустрінеться з канцлером Німеччини Шольцом

У ході запланованого на цьому тижні візиту до Європи для участі у Мюнхенській безпековій конференції віце-президент США Камала Харріс зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським. Які очікування від цієї зустрічі? Що можна сказати про дії колективного Заходу у рамках загострення російсько-українського конфлікту? Як події можуть розвиватись далі? Портал "Коментарі" з цими питаннями звернувся до експертів.

Підтримка України на достатньому рівні – від дипломатії до фінансової підтримки до постачання озброєнь

Директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова Володимир Дубовик вважає, що Зеленському в умовах загострення ситуації навколо України краще залишатися у країні.

"У Мюнхен міг би поїхати хтось інший із керівників. Він/вона і могли б зустрітися з Харріс. Зустріч суто протокольна. Харріс не відіграє важливої ролі у виробленні політики щодо України чи Росії. Контакт із Вашингтоном у нас і так постійний", – пояснює Володимир Дубовик.

На його думку, під час російсько-українського конфлікту, що загострився в останні місяці, колективний Захід поводиться краще, ніж можна було б очікувати.

"Гадалося, що різні суперечності, індивідуальні ініціативи підірвуть формування єдиної позиції, спільного "фронту". І деякі відмінності, нюанси ми бачили, як скажемо під час візитів до Києва та Москви президента Франції Макрона чи канцлера ФРН Шольца. Але загалом позиція консолідована. Думаю, що у Москві розраховували на великі розбіжності, суперечки. Підтримка України на достатньому рівні – від дипломатії до фінансової підтримки, до постачання озброєнь. Звичайно, завжди хочеться ще більшого, але й так маємо чимало", – резюмує Володимир Дубовик.

Зустріч Харріс і Зеленського матиме протокольно-символічний характер

Директор Київського інституту мирних досліджень, професор, політексперт Андрій Мішин розмірковує так:

"З великою впевненістю можна стверджувати, що результатом зустрічі віце-президента США Камали Харріс з президентом України Володимиром Зеленським у ході Мюнхенської конференції з безпеки буде кілька фото, за допомогою яких обидва політики спробують врятувати свої рейтинги. Інших очікувань від цієї зустрічі міжнародне експертне співтовариство не має".

За словами експерта, у Камали Харріс надзвичайно складні, можна навіть сказати скандальні відносини всередині адміністрації чинного президента США. За версією CNN, вона не справляється навіть із нинішніми обов'язками, і команда Байдена прямо вказує на дисфункцію, яка "вкорінилася" у її роботі.

"Її бойкотують, ігнорують, усувають від поточних справ. Рекордна непопулярність Камали Харріс (підтримка виборців у неї на 10% нижче, ніж у рекордно низького рейтингу президента Байдена, 27% і 37% відповідно) навіть змусила FoxNews оголосити її найгіршим віце-президентом в історії США. На тлі невдоволення Білого дому діями президента Зеленського як у зовнішній політиці, так і у внутрішньоукраїнських справах сподіватися, що ця зустріч буде ефективною не доводиться", – вважає Андрій Мішин.

Він наголошує, що в політичній арифметиці "мінус на мінус" не дає "плюс", тому зустріч Харріс та Зеленського матиме протокольно-символічний характер.

"Загалом у рамках загострення кризи в українсько-російських відносинах дії колективного Заходу можна оцінити, м'яко сказати, як нещирі, – продовжує експерт. – Ситуацію намагаються максимально використати у своїх цілях: тут і вимоги відвести війська з Калінінградської області, та масова кампанія залякування російським вторгненням у західні медіа, що впливає на фінансові індекси тощо. Україна сьогодні зручний "резонатор" для з'ясування стосунків у матриці США – Китай – РФ – ЄС. На жаль, до такого стану речей Офіс президента не готовий, його дії спонтанні та непереконливі".

З боку США, Франції та Німеччини на керівництво України чинитиметься тиск щодо виконання Мінських угод

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі прогнозує, що зустріч Зеленського з Харріс матиме ознайомчий особистий характер.

"Позиція США у контексті загострення ситуації біля наших кордонів вже була озвучена 15 лютого президентом США Джо Байденом у зверненні до американського народу. Можливі санкції у разі початку повномасштабної агресії Росії проти України також озвучено. Втім, як і підтвердження того, що військових контингентів США та НАТО в Україну не спрямовуватимуть. Проте продовжать перекидатися додаткові контингенти військ НАТО до країн Східної Європи та Балтії", – зазначає Максим Ялі.

Він припускає, що й надалі йдуть переговори про т.зв. "гарантії безпеки" РФ з боку НАТО та США.

"Обрано дипломатичний шлях вирішення кризи біля наших кордонів. Паралельно чинитиметься тиск на керівництво України щодо виконання Мінських угод з боку США, Франції та Німеччини. Ну, а Росія і далі брязкатиме зброєю біля наших кордонів, – упевнений експерт. – Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час візиту до Москви заявив, що Україна найближчим часом має подати законопроекти щодо т.зв. "формули Штайнмаєра" та поправок до Конституції щодо "особливого статусу". Правда це чи можливо це черговий дипломатичний маневр з боку Банкової – головна інтрига зараз. Зважаючи на можливі наслідки всередині України у разі навіть внесення таких законопроектів до Верховної Ради та навіть на обговорення Тристоронньої контактної групи. Тож чекаємо на засідання ТКГ".

Читайте також на порталі "Коментарі" - у Конгресі хочуть запровадити санкції проти оточення Путіна вже зараз, не чекаючи на вторгнення в Україну.