Завищені очкування: в Україні пояснили, чого чекати від "Рамштайну"

«Рамштайн» може відбутися у Штатах, і він не виправдає очікувань українців

Скасування візиту президента Джо Байдена в Європу, а внаслідок цього і зустрічі високого рівня Контактної групи "Рамштайн", яка мала б відбутися 12 жовтня, викликало справжню бурю пристрастей і часто-густо конспірологічних тлумачень того, чому це сталося, говорить політолог Володимир Фесенко. Саме в їх контексті, відзначив експерт, у ролі "головного зрадника" виступає американський президент.

Фесенко переконаний, що скасування візиту Байдена в Європу необхідно розглядати, розуміючи, що цей візит планувався саме Білим Домом, це мав бути прощальний візит нинішнього Президента США до Європи, і він мав стати не просто стратегічно значущим, а достатньо гучною подією, яка б відповідала в першу чергу інтересам Байдена.

Крім того, додає Фесенко, на зустрічах Байдена з європейськими лідерами мали обговорюватись не тільки питання, які пов’язані з Україною, а й з ситуацією на Близькому Сході, відносини з Китаєм, тощо. Окрім того, експерт не виключає, що Байден і лідери західних країн також збиралися обговорювати і питання про те, що треба буде робити в разі перемоги Трампа на виборах в США.

"Тому, на мій погляд, не в інтересах Байдена було скасовувати ці важливі зустрічі. З високою вірогідністю зараз обговорюється і узгоджується певна зміна формату цих зустрічей. Їх можуть провести в США. І тому можливо перенесення міністерської конференції Рамштайну в Штати, просто ця зустріч буде поєднана з зустріччю міністрів оборони країн НАТО, яка планується 17-18 жовтня", - відзначив Фесенко.

Також не виключено, що Байден поїде в Європу, але трохи пізніше. При цьому експерт відзначив, що дива від "Рамштайну не слід очікувати. Так, каже експерт, на зустрічі можуть ухвалити певні рішення, втім, частина з них будуть непублічними.

"Максимум, що може бути – політична заява щодо необхідності забезпечити гарантії безпеки для України під час завершення війни з Росією, і що необхідно прискорити інтеграцію України до НАТО, але вступ України може відбутися вже після завершення нинішньої війни", - говорить Фесенко.

На його думку, перспектива членства України в НАТО буде вирішуватись не зараз, а пізніше, в залежності від того, хто стане Президентом США, на яких умовах звершиться війна з Росією, і як буде розвиватись повоєнний політичний процес в Європі і Україні.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що зустріч у форматі Рамштайн перенесли, бо на неї не зможе приїхати Байден.