Які справжні причини ховаються за загрозою нападу Росії на Україну

З початку листопада світові ЗМІ переповнені тривожними новинами про ситуацію на україно-російському кордоні

Українська розвідка повідомляє про навчання бойовиків на окупованих територіях, головний розвідник прогнозує напад в кінці січня, американські урядовці попереджають і Україну, і Європейський Союз про зростання загрози "гарячої" війни.

Експерти для видання "Коментарі" проаналізували ситуацію та пояснили, що, на їхню думку, відбувається насправді. Які справжні причини заяв США, Росії та України.

Росія не зацікавлена у реальному збройному загостренні, бо це суперечить її і економічним, і політичним інтересам

Максим Ялі, політолог-міжнародник, стверджує, що шанси на повномасштабний наступ РФ мінімальні. Стають на заваді економічні та політичні чинники. Економічні причини полягають у наступному:

"По-перше, не завершено ще сертифікацію СП-2 і немає альтернативного маршруту постачання російського газу до ЄС.

По-друге, це призведе до введення нових санкцій, про які вже заявили і в США, і в ЄС, включаючи Францію як учасницю "Нормандського формату".

Політичні причини стосуються того, що напад обійдеться Росії надто дорого:

"Вторгнення не підтримує навіть більшість населення РФ, що призведе до зниження підтримки Путіна, особливо після "потоку трун" з України. А він буде набагато більшим, ніж у 2014-15, так як українська армія суттєво посилилася за цей час".

Мінські угоди цілком задовольняють Путіна, так як у них зафіксовано: Москва у конфлікті не агресор, а гарант виконання домовленостей. Крім того війна принесе з собою надто багато негативу:

"У разі повномасштабної війни навіть серед прихильників "російського світу" багато хто засудить це рішення і нарешті розплющить очі. Воно Путіну треба?"

Нагнітання з української сторони пов'язане, перш за все, з внутрішніми проблемами країни

Зеленський та його уряд мають наразі достатню кількість політичних проблем, щоб спробувати відвернути увагу свого електорату. Олена Броницька, політолог, фахівець з міжнародних питань, нагадує:

"Ті побажання, які президент намріяв у своїй передвиборчій кампанії, він не виконав. Це також стосується і підвищення тарифів, і складної ситуації з ковідом, і не вирішеними великими обмеженнями по газу, вугіллю, електроенергії".

Також для всіх очевидні "зашквари" "Слуг Народу" через їхню непрофесійність, а також схиляння до посилення контролю на усіх рівнях:

"Сьогоднішня влада дуже загралася в авторитарною политику і вона навіть не знає, як з цього всього вийти".

Провал спецоперації з вагнерівцями додатково погіршує ситуацію:

"Історія з "Вагнергейтом" буде набирати обертів. Якщо буде дійсно ТСК - не така, як була, а така. де будуть присутні і незалежні журналісти, і незалежні політики-опозиціонери, то, звичайно, ми зможемо знайти отой шлях правди. Якщо те, що говорив пан Бурба, є насправді, то тут може бути навіть розгляд імпічмент президента".

Американська сторона зацікавлена у контролі української політичної еліти

Олена Броницька вважає, що розгойдування збройного протистояння на східному кордоні дозволяє тримати Україну в "ежовых рукавицах":

"Ми бачимо, що дуже багато новин не є найкращим для президента Зеленського. Ті самі документи Пандори з офшорами і багато інших новин в бік української влади йде від Сполучених Штатів Америки. Можливо, у них є ціль вибороти якісь свої преференції: таким чином, Україна і Росія між собою б'ються, а вони будуть на коні".

У Зеленського були якісь сподівання стосовно припинення бойових дій в Донбасі: Байден і Путін могли домовитись про щось позитивне для України. Але, резюмує експерт:

"Я не бачу з того боку якоїсь допомоги, хоч вони про це дуже часто заявляють. Тому, думаю, що це гра: вони просто використовують Україну і таким чином хочуть тримати президента в "ежовых рукавицах", щоб він робив все те, що їм потрібно".

Останні новини про військові навчання незаконних збройних формувань в ОРДЛО можна прочитати у матеріалі видання "Коментарі" за посиланням.