Які санкції для Білорусі підготував Європейський парламент

Європейські політики радять виключити збірну Білорусі з олімпіади в Токіо

Сьогодні, 10 червня, Європейський парламент (ЄП) ухвалив резолюцію, яка закликає відмовити Білорусі у фінансовій підтримці. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Також європейські дипломати радять державам відсторонити білорусів від участі в будь-яких міжнародних заходах, зокрема, на Олімпійських іграх у Токіо.

"Зазначається необхідність суворо відмовити Білорусі у фінансовій підтримці, нових кредитних лініях для банків країни, а також слід зупинити інвестиції в інфраструктуру й економічну діяльність.
Резолюція також закликає відсторонити Білорусь від участі в міжнародних спортивних організаціях і заходах, зокрема європейських і світових чемпіонатах, а також в Олімпійських іграх у Токіо", - йдеться у документі Європарламенту.

Крім того, депутати ЄП закликають UEFA позбавити білоруське державне телебачення TVR прав на трансляцію майбутнього футбольного Чемпіонату Європи та безкоштовно передати їх незалежному телеканалу "Белсат".

Також політики висловилися за оперативні економічні та секторальні заходи щодо ключових білоруських галузей, зокрема, сирої нафти й нафтових продуктів, виробництва сталі та сектора деревообробки.

Нагадаємо, що 8 червня верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель вперше публічно назвав самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка диктатором. Деталі ви знайдете в нашому матеріалі.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що Олександр Лукашенко планує налагодити в країні власне виробництво стрілецької зброї.

Нелегітимний глава держави стверджує, що білорусів треба забезпечити зброєю на випадок війни. За його словами, Білорусь не збирається когось перемагати, а просто повинна бути готовою завдати шкоди противнику.