Втрачені можливості: що не так з відносинами Китаю і України

Україна втратила можливості налагодити співпрацю з Китаєм

Україна втратила чимало можливостей для налагодження продуктивної співпраці з Китаєм, вважає політолог Євген Магда.

"У нас відносини з Китаєм – це вектор профуканих можливостей. В українських посадовців не з’явилося розуміння Китаю. Ми не зуміли конвертувати у політичну співпрацю кілька років інтенсивного економічного партнерства з Китаєм", – наголосив Євген Магда.

Політолог нагадав, що напередодні саміту у Швейцарії до Китаю їздив перший заступник міністра закордонних справ Андрій Сибіга. Однак, за словами експерта, відповідні консультації з китайцями тривалий час не проводилися, що варто було робити.

"Я часто бачу у соціальних мережах, як українці називають Китай ворогом. У таких випадках у мене виникає питання, чи розуміють вони, що прирікають Україну на безкінечну війну, коли, воюючи з ядерною державою, називають ворогом ще одну ядерну державу з населенням 1,7 млрд. Не варто очікувати чогось особливого від себе та своєї країни, якщо ми й надалі будемо мислити лінійно та впроваджувати "плоску" політику", – наголосив він.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Сербія, яка вважається дружньою до РФ, з 2022 року експортувала до європейських країн снаряди, які потім потрапляли в Україну. За оцінками видання Financial Times, експорт боєприпасів із Сербії в Україну через треті країни склав близько 800 млн євро. Влада Сербії повідомила, що мала контракти із західними країнами — США, Чехією, Іспанією — на постачання снарядів. У Белграді заявили, що не цікавилися, як ці країни потім використовували снаряди, оскільки "це їхня справа".

Крім того, портал "Коментарі" розповідав, що зневіра, яка панує в українському суспільстві, не корелює з реальним станом справ. Обороноздатність України посилюється, а тому підстав для розпачу немає, вважає політолог Андрій Городницький. Крім того, відзначив політолог, Україна підписує з партнерами безпекові договори.