Вперше з радянських часів: у Росії заарештували американського журналіста

Його звинувачують у шпигунстві

Журналіста Wall Street Journal Євана Гершковича заарештували на два місяці за "шпигунство проти РФ". Про це повідомляють "Коментарі" із посиланням на росЗМІ. Він був заарештований після відвідин Нижнього Тагілу.

ФСБ РФ звинувачує Гершковича в тому, що він "за завданням США здійснював збір відомостей, що становлять державну таємницю". Сьогодні Лефортівський суд Москви заарештував журналіста на два місяці без права на внесення застави. Журналіста було затримано в Єкатеринбурзі "при спробі отримання секретних відомостей", кажуть у ФСБ.

Представник МЗС РФ Марія Захарова заявила, що "те, чим займався в Єкатеринбурзі співробітник американського видання The Wall Street Journal, не має відношення до журналістики". Прес-секретар Путіна Пєсков заявив, що Гершкович нібито займався шпигунством і був спійманий на місці злочину. Але додав, що корпункт американського видання продовжить роботу.

The Wall Street Journal відкидає звинувачення на адресу свого затриманого в Росії кореспондента та вимагає його негайного звільнення.

Як вважають у російській блогосфері, арешт журналіста є спробою російських спецслужб сформувати так званий обмінний фонд. Надалі його можуть обміняти на когось із російських агентів, заарештованих США. Крім російських шпигунів, Росія може попросити обмін на інших осіб, у яких зацікавлена РФ.

Гершкович став першим американським журналістом, заарештованим у Росії за шпигунство з часів холодної війни: у 1986 році в СРСР був затриманий журналіст US News and World Report Нік Данилофф, пізніше обміняний на радянського громадянина, якого заарештували в Нью-Йорку за шпигунство.

Тим часом російський посол загрожує двом країнам військовими атаками. У Пентагоні назвали місто, яке стало "бійнею" для росіян. А експерти розповіли, які очікування на дипломатичному та військовому фронтах в Україні.