Водне питання: в яку суму російські окупанти оцінили збитки від "блокади" Криму

Невизнані «парламентарі» Криму повідомляють, що будуть судитися із 12 громадянами України за відмову від поставок води на півострів

Окупаційна влада Кримського півострова знову піднімає водне питання. На цей раз — в юридичній площині. За словами місцевого "парламентарія" Юхима Фікса, зараз готуються документи до суду проти дванадцяти українців, які нібито винні у "водної блокаді" Криму. Інформацію повідомляє пропагандистський ресурс "РИА Новости".

Крім відмови від поставок води на анексовані Росією півострів, Україну збираються звинуватити в енергетичній, транспортній і продовольчій блокадах. Зібрані дані, як стверджує Фікс, вже передані правоохоронцям — звичайно, російським.

Представники окупаційної влади АРК також збираються судитися із 12 українськими громадянами. Конкретних імен не пролунало, проте їх уже назвали відповідальними за шкоду, заподіяну кримської території.

До слова, сума "оціненого збитку" є вельми вражаючою — 1,47 трлн рублів (понад 540 млрд гривень за нинішнім курсом валют — ред.).

"Як тільки ми цю суму підтвердимо усіма необхідними документами, позов буде переданий до суду", — підкреслив Юхим Фікс.

Звичайно, розглядати прохання і всі підготовлені позови також планують у російських судах.

Відзначимо, що до російської окупації 85% прісної води, яку споживали кримчани, були забезпечені завдяки материковій частини України. Після проведення псевдо-референдуму українська влада прийняла рішення перекрити подачу води через Північно-Кримський канал.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, з якою новою проблемою щодо водопостачання Криму зіткнулася окупаційна влада півострова. Спойлер — мова про ідею щодо буріння свердловин в Азовському морі. Детальніше читайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, які, на думку екс-глави Меджлісу Мустафи Джемілєва, у РФ шанси забезпечити окупований Кримський півострів водою. Більше подробиць — у нашій публікації.