Головна Новини Політика зовнішня політика Військово-морські бази в Україні: навіщо їх будують і який ефект хочуть отримати
commentss НОВИНИ Всі новини

Військово-морські бази в Україні: навіщо їх будують і який ефект хочуть отримати

На думку експертів, ці бази України потрібні, однак грошей на будівництво як і раніше немає

21 жовтня 2020, 12:20 comments2051
Поділіться публікацією:

Україна починає будувати дві військово-морські бази для захисту Чорноморського регіону. Про це повідомив президент Володимир Зеленський під час щорічного звернення до Верховної Ради. У РФ вже заявили, що це може призвести до "потенційну небезпеку" для стабільності в Чорноморському регіоні. "Коментарі" дізналися в експертів, що за бази можуть з'явитися, де вони будуть розташовані та в чому полягає їхня можлива небезпека для подальших переговорів з Росією.

Військово-морські бази в Україні: навіщо їх будують і який ефект хочуть отримати

"Для створення морських баз потрібна інфраструктура"

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко вважає, що мова йде про бази військово-морських сил України, початок будівництва яких вже закладено в Бердянську та Очакові.

"Але потрібні серйозні кошти. Адже мова піде про сучасне обладнання, озброєння, інфраструктурі для цих баз, — зазначає Ігор Романенко. — Та й сам флот потрібен. Адже кораблів у нас немає. Але є певні домовленості з союзниками, в тому числі з турками про спільне будівництво корабля класу "корвет". З катерами допомагають британці. З 8 ракетних катерів, які ми маємо намір з ними будувати, два перших будуть робити в Британії, а шість інших наші корабели, пройшовши відповідне навчання, створять вже в Україні ".

Також є перспективи у безпілотників і кораблів українсько-турецького виробництва, зазначає генерал.

"Але для всього цього потрібна інфраструктура, — підкреслює Ігор Романенко. — Особливо з урахуванням втрати Криму і Севастополя. І принципово важливо, що союзники підтримали створення військово-морських баз в Україні. У цей сенсі особливо примітні дві останні робочі поїздки президента України — в Британію і Туреччину. Були підписані засадничі документи, щоб реалізувати потрібні нам проекти ".

На думку генерала, заяви РФ про те, що поява нових військово-морських баз в Україні посилить ситуацію, лише підтверджує, що ми діємо в потрібному напрямку.

"Саме від РФ виходить небезпека в Чорному та Азовському морях, — каже Ігор Романенко. — Росіяни збільшили військовий потенціал в Криму в три рази, завели масу кораблів в Азовське море. У тому числі ті, що несуть крилаті ракети "Калібр". Все це вимагає асиметричних дій. Які ми і робимо "

"Реакція Москви підтверджує: ці бази України потрібні"

Україна потребує розвитку військово-морських сил, а це передбачає не тільки поява нових кораблів, а й одночасне розгортання берегової інфраструктури для їх обслуговування. На цьому акцентує експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий.

"За останні роки намітилися шляхи до поповнення нашого флоту кораблями — як застосовуваними, але ще цілком придатними для бойової служби з країн НАТО, так і новими. На щастя, ця тенденція, розпочата ще за каденції 5-го президента, не тільки не припинилася після зміни влади минулого року, але, здається, навіть посилюється. Україна вже отримала 2 застосовуваних катери класу "Айленд" з США. Очікується трансфер ще 3-4 аналогічних ", — зазначає експерт.

Він також нагадує, що ведуться переговори про можливість трансферу 2 або 3-х значно більших суден — фрегатів класу "Олівер Пері". Нещодавно під час візиту президента Зеленського до Британії підписано угоду про будівництво для України 8 сучасних ракетних катерів. А під час візиту до Туреччини обговорювалося питання спільної побудови сучасних кораблів класу "корвет".

"Все це треба десь базувати та обслуговувати. А абсолютна більшість відповідної інфраструктури залишилася в окупованому Криму, — підкреслює Євгенії Дикий. — Україна об'єктивно потрібні нові військово-морські бази як на Чорному морі, так і на Азовському ".

На Азові, на думку експерта, досить однієї бази. І кращим розташуванням для неї є Бердянськ (Маріуполь занадто близько до лінії фронту).

"На Чорному морі одна нова сучасна база — це жорсткий необхідний мінімум, — продовжує Євген Дикий. — Оптимальним було б побудувати два бази — в Одеському регіоні та в регіоні Дніпро-Бузького лиману, на Миколаївщині або Херсонщині. Наскільки відомо, вже розпочато будівництво бази в м Очаків (Миколаївська обл.). Її будують за участю фахівців з США ".

Під час Зе-візиту до Британії досягнута домовленість про участь британських фахівців у розвитку двох нових баз, зазначає експерт. За його словами, поки не зовсім зрозуміло, мова йде про одну базі на Азові та однієї — на Чорному морі, або про двох чорноморських базах. Також поки неясно, будуть британці брати участь в розвитку вже розпочатої Очаківської бази, або в побудові двох баз "з нуля".

"У будь-якому випадку очевидно, що нові бази відразу проектуються за стандартами НАТО. І це важливо — тому, що ці стандарти значно вищі та сучасніші, ніж радянські, якими ми досі користувалися, — каже Євген Дикий. — До того ж це дасть можливість обслуговувати не тільки наші кораблі, а й кораблі країн НАТО під час їх заходів до нас для спільних навчань, а можливо — і для спільної оборони від РФ. І напевно саме цей аспект найбільше бісить Кремль ".

На думку експерта, користь від будівництва нових баз очевидна. І в безпековому сенсі (див. Вище). І в соціально-економічному. Адже це будівництво створює тисячі робочих місць на час реалізації проекту — і сотні постійних робочих місць по обслуговуванню баз. Не кажучи про супутню припортову інфраструктуру, плюс сектор обслуговування моряків флоту і т.д.

"Але навіть якби ми сумнівалися в доцільності будівництва нових баз флоту, реакція Москви на ці проекти остаточно знімає всі сумніви і підтверджує — так, ці бази дуже потрібні Україні", — резюмує Євген Дикий.

"В ідеалі бази потрібно будувати за українські гроші"

Експерт з питань сектора оборони та безпеки Олег Старіков підкреслює: "Бази нам потрібні. Адже нашу базу ВМС, яка була в Севастополі, відібрала Росія. Так що — треба будувати нову. ВМС не можуть дислокуватися на причалі. Повинна бути військова база, відповідним чином обладнана ".

Принципове питання, за словами експерта, що бази повинні бути українські. Конституцією заборонено перебування на території України іноземних баз.

"В ідеалі бази потрібно будувати за українські гроші. Але з грошима у нас — туго. Швидше за все, мова піде про кредити. Добре б — під невеликий відсоток, — зазначає Олег Старіков. — Громадянському суспільству необхідно взяти під контроль витрачання коштів на будівництво даних баз — щоб їх не розікрали ".

У Кремлі вже заявили, що будуть "негативні наслідки" цього рішення. У цьому, на думку Олега Старікова, немає нічого дивного.

"Так звісно. Ці бази внесуть в документи бойового оперативного планування по нейтралізації загроз, які несуть дані бази (з наявністю у них бойової військової техніки) для Чорноморського флоту Південного військового округу ЗС РФ. І це нормально. Точно так же у нас повинні бути внесені у відповідні документи все що представляють загрозу Україні російські військові об'єкти ", — пояснює експерт.

Як раніше повідомляли "Коментарі", США дадуть Україні гроші на флот.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини