Вибори в США: чому Україна поспішила привітати Байдена з перемогою

На думку експертів, у найближчому майбутньому Україні варто чекати підтримки від США

До оголошення офіційних результатів виборів президента США ряд українських політиків (включаючи президента) вже засипали Джо Байдена привітаннями. "Коментарі" дізналися в експертів, про що говорять подібні дії та чим вони можуть відгукнутися для вітчизняної влади.

"Зливати" Трампа поки зарано

Доктор політичних наук, професор Ігор Піляєв думає, що нічим особливим привітання Володимира Зеленського Байдену - саме по собі - НЕ відгукнеться.

"Таке привітання цілком вписується в лінію формального нейтралітету, яку зайняла українська влада щодо американських виборів, - пояснює експерт. - Адже на сьогодні офіційно, згідно з даними підрахунку голосів в штатах, Байден набрав необхідну для перемоги квоту голосів своїх виборців. І поки американським судом не буде постановлено зворотне, діє презумпція невинуватості переможця перегонів".

Очевидно, що попереду довга і виснажлива епопея "розбору польотів" за позовами юристів Трампа в судах, впевнений Ігор Піляєв. При цьому, за його словами, головна інтрига - чию сторону займе Верховний суд, де на сьогодні ціннісно близькі Трампу традиціоналісти - в більшості.

"Деякі експерти наввипередки стали твердити про принципову зміну політичної ситуації - мовляв, Трампа вже" злили "його однопартійці - республіканці. Причому ці дані, як я розумію, черпаються з провідних американських і західноєвропейських ЗМІ. Які, як добре відомо, практично всі спочатку були налаштовані проти Трампа, на користь Демпартії і її нинішній лінії на гегемонію неоліберального глобалізму. Так само як і істеблішмент Вашингтона, Брюсселя і провідних європейських столиць (характерно, що у федеральному окрузі Колумбія Байден без жодних скандалів взяв 93% голосів, у той час, як Трамп - трохи більше 5%). Якщо це індикатори політичної ситуації, то вона принципово не змінилася ", - вважає Ігор Піляєв.

Він також підкреслює, що американський Верховний суд, м'яко скажемо, відрізняється від наших Верховного і Конституційного. За ним - 200-річна традиція і вельми міцна репутація.

"Так що "зливати" Трампа поки зарано. Він ще не сказав "свого останнього слова" в Верховному суді, де розклад голосів може бути, за наявності вагомих аргументів, на його користь. І протокольне привітання Байдену - в рамках формального нейтралітету - ще може змінитися протокольним поздоровленням його супернику", - припускає експерт.

"Як правило, першими вітають найближчі союзники"

Експерт аналітичного центру Kyivstratpro Тарас Семенюк підкреслює, що привітати новообраного президента США було завжди своєрідним змаганням: той, хто зробить це першим, відразу потрапляє в стрічки новин топових ЗМІ та під пильну увагу новообраного президента.

"І, як правило, першими вітають завжди найближчі союзники. Тому нічого дивного, що прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон був першим в привітанні. Серед перших був і президент України Володимир Зеленський. І ця ініціатива абсолютно прогнозована, оскільки таким чином глава держави дає зрозуміти, що історія "плівок Деркача" є вже історією. Хоча можна очікувати, що в коридорах політичної кулуарщини "плівки Деркача" негативно вплинуть на ставлення нового американського істеблішменту з окремими політиками в Україні", - припускає експерт.

Він також вважає, що нашій державі варто підживлювати інституційну комунікацію і не перекладати увагу тільки на новообраного президента.

"У цьому світлі важливо зберегти та посилювати далі двопартійну підтримку України, - впевнений Тарас Семенюк. - Саме завдяки цьому консенсусу ми можемо розраховувати не тільки на військово-технічну допомогу, а й на прорив в інвестиційній сфері. Але для цього Україна повинна озвучити чіткі прагматичні цілі. Ми повинні дати зрозуміти американцям, чому Україна є саме тією країною, куди повинні йти американські інвестиції. І в цьому світі не варто обмежуватися тільки грантовими програмами для розвитку громадянського сектора".

Як раніше повідомляли "Коментарі", пес Байдена назавжди увійде в історію світової політики.