Великий подарунок для Москви: експерт заявив про безпрецедентну поступку США

За результатами переговорів у трьох різних форматах цього тижня Захід не пішов на перегляд свого курсу

У Москві заявили, що розчаровані підсумками засідання ради ОБСЄ та не бачать підстав для нового раунду переговорів із США найближчим часом. У свою чергу голова ОБСЄ та міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау оцінив ризик виникнення війни у Європі як значно вищий, ніж будь-коли за останні 30 років. Ці новини свідчать про те, що за результатами переговорів у трьох різних форматах цього тижня Захід не пішов на системний перегляд архітектури європейської безпеки, якого прагнула Москва. Як передає видання "Коментарі", про це у Facebook пише політичний експерт Олександр Юсупов.

"Чи означає це, що незабаром Росія спробує вирішити питання грубою силою, аби досягти свого? Ймовірно так, хоча це не дорівнює неминучості великої війни між Росією та Україною. Виникнення повномасштабного конфлікту залишається малоймовірним сценарієм, бо політична ситуація в Україні є досить стабільною, як і непогано скоординована підтримка від США та Євросоюзу. Кремль же має інші, менш ризиковані опції для значного підвищення ставок, включаючи ескалацію бойових дій на Донбасі до рівня 2014-15 років; розміщення ядерної зброї у Білорусі; кібератаки по особливо важливих об'єктах у Європі та США; організацію нової кризи мігрантів за допомогою Мінська; загострення газового шантажу; створення військових баз у Латинській Америці", – наголосив експерт.

Він додає, що Вашингтон вирішив виділити Україні додаткову військову допомогу на 200 мільйонів доларів, що сигналізує про відсутність точного розуміння в адміністрації Джо Байдена наступних кроків Кремля та про підготовку США до різних варіантів розвитку подій.

"Чи може тимчасово відступити Путін? Принаймні США дали Москві можливість піти на деескалацію, зберігши обличчя. Хоча Вашингтон і не зачинив двері України та Грузії до НАТО, але пішов на деякі поступки, запропонувавши російській стороні обговорити скорочення масштабів навчань та озброєнь у Східній Європі, а також нерозміщення ракет в Україні. До того ж сам факт проведення найглибших із часів закінчення Холодної війни переговорів стратегічного характеру вже є великим подарунком США та суттєвим досягненням для Москви. Вибір за Путіним", - резюмував Юсупов.

Читайте також на порталі "Коментарі" - у "Слузі народу" заявили, що пакет санкцій колективного Заходу проти РФ вже готовий.