Вакцинація проти коронавірусу на Донбасі: коли і яку вакцину отримають жителі окупованих територій

Експерти розповіли про ризики російської вакцини «Спутник V» для України

Росія заявила про плани поставляти на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) свою вакцину від COVID-19 "Спутник V". Її поставки намагаються пролобіювати і на всю Україну. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, в чому небезпека ситуації і як на неї слід реагувати офіційному Києву.

"Спутник V" як додатковий важіль впливу

Питання вакцинації жителів ОРДЛО російською "Спутник V" і її поставки на територію вільної України є складним, адже він лежить в політико-етичній площині. Так вважає співзасновниця Мережі захисту національних інтересів "Антс", начальник управління стратегічних комунікацій Луганської облдержадміністрації (у 2016-2018 рр) Людмила Долгоновська.

"З одного боку - триваюча збройна агресія РФ проти нашої держави. З іншого - людські життя. Щоб не купувати вакцину у держави-агресора, Україна повинна зробити все для забезпечення населення всієї території країни, включаючи тимчасово окуповану, вакциною від інших світових виробників. І забезпечити щеплення на контрольованих нею територіях", - зазначає Людмила Долгоновська.

На її думку, очевидно, що Росія використовує вакцину "Спутник V" як додатковий важіль впливу на ситуацію України - зовнішній і внутрішній.

"Процеси створення продукту, його реєстрації, самої вакцинації та поставок за кордон відверто політизовані та є предметами масованої російської пропаганди. У зв'язку з тим, що розробники не відкривають вихідні дані досліджень, обмежуючись прес-релізами, безпеку та ефективність російської вакцини викликає обґрунтовані застереження наукової спільноти, - підкреслює Людмила Долгоновська. - Тому в питаннях поставок "Спутник V" в Україні, які активно лобіюють прокремлівські сили, правильною є позиція Міністерства охорони здоров'я. Воно вимагає від виробника підтвердження безпечності препарату і результати трьох фаз клінічних досліджень".

При цьому, продовжує експерт, зусилля влади повинні бути зосереджені на налагодженні поставок в Україну вакцини проти COVID-19 від провідних світових виробників.

Також Людмила Долгоновська вважає, що офіційний Київ на всіх рівнях повинен привертати увагу світової громадськості до кричущої епідеміологічної ситуації на тимчасово окупованих Росією територіях України - і в ОРДЛО, і в Криму.

"Відповідно до норм міжнародного гуманітарного права, окупант зобов'язаний забезпечити туди доступ Червоного Хреста та інших міжнародних гуманітарних організацій, дати можливість надання якісної медичної допомоги, в тому числі вакцинації", - зазначає Людмила Долгоновська.

Корупційна складова в поставках вакцини проти коронавірусу

Заступник директора Українського центру соціальної аналітики Валерій Песецький запевняє: "Небезпека в цій ситуації для Києва одна - втратити корупційний "навар" з поставок вакцини. Вже сьогодні всім відомо, що в столиці прищеплюють еліту країни за ціною, в 50 разів перевищує номінал вартості вакцини. Мова про нелегальні постачання з Ізраїлю. Депутати, міністри, бізнесмени платять по три тисячі євро пройдисвітам, щоб отримати щеплення".

Експерт упевнений, що така ж схема торкнеться пересічних громадян, коли за вакцинацію люди будуть платити в два-три-чотири-десять разів більше, ніж ті ж громадяни ЄС.

"А тут - РФ безкоштовно прищепить жителів Донбасу - це ж які втрати для корупційної піраміди київської влади! Іншої загрози не бачу, - каже Валерій Песецький. - Що стосується ризиків, то вони є сьогодні у будь-яких вакцин будь-яких виробників. Але вони істотно нижче, ніж ризики захворіти й померти від ковід".

В умовах, коли в бюджеті немає коштів за закупівлю вакцин, західні виробники не поспішають з благодійністю на адресу України, наголошує експерт. І взагалі не квапляться з поставками до нас.

"Так що будь-яка допомога - на допомогу. Російська в тому числі. Можна тільки порадіти за мешканців Донбасу, що вони будуть щеплені. І щеплені безкоштовно", - резюмує Валерій Песецький.

Раніше "Коментарі" писали, що в наступному місяці Україна отримає вакцину від коронавірусної інфекції та, за словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшко, вакцинація громадян буде проходити безкоштовно. Але буде розглядатися і варіант платної процедури.