В Австрії міністр закликав "не перегнути палицю" у стосунках з Росією: що відомо про нову скандальну заяву

В Україні запросили главу МЗС Австрії відвідати Дніпро після ракетного удару Росії

16 січня міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг закликав "не перегнути палицю" у відносинах із РФ.

Головний дипломат Австрії сказав, що Заходу слід пам'ятати про те, що війна колись закінчиться, а РФ "лишиться частиною європейської історії та культури", і тому "важливо дотримуватися почуття міри" у протистоянні їй зараз. У такий спосіб він публічно визнав, що виступає проти заборони на в'їзд росіян до Європи.

"Ми не повинні перегнути палицю, наприклад, запровадивши заборону на видачу віз 144 мільйонам росіян", - сказав міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг.

Також він сказав, що нема жодних сумнівів у повній підтримці України у її боротьбі за незалежність. Але архітектура безпеки Європи так чи інакше у майбутньому має включати Росію і як постійного члена Ради Безпеки ООН, і як ядерну державу.

"Жорстока агресивна війна, яку розв'язала Росія, є божевіллям. Але водночас ми повинні думати про день після, тиждень після і місяці після", - сказав політик.

В Україні вже встигли відповісти на таку заяву. Зокрема речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко запропонував Шалленбергу повторити свої аргументи в Дніпрі, де нещодавно російська ракета вбила десятки мирних жителів та зруйнувала житловий будинок.

"Заклики продовжувати діалог з Росією, поважати її історію та культуру, посилюють почуття безкарності Кремля, сприймаються виключно як запрошення до продовження геноциду українців", - сказав він.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що на Росію чекають десятки років рецесії.