"Україні час змиритися з минулим": посол Ізраїлю засудив Степана Бандеру і назвав його нацистом

Досить однозначну заяву посла уже розкритикували десятки українців у соцмережах

2 січня посол Ізраїлю в Україні Джоел Ліон назвав Степана Бандеру прихильником нацистської ідеології. Відповідний ревіт із обуренням смолоскипною ходою на честь дня народження Бандери дипломат опублікував на своїй сторінці у Twitter.

"Ми рішуче засуджуємо будь-яке прославлення поплічників нацистського режиму. Час Україні змиритися зі своїм минулим", — написав Ліон.

Із цими словами ізраїльський посол ретвітнув новину від KyivPost про меморіальний мітинг націоналістів у столиці України. Мова йшла про смолоскипну ходу киян із нагоди святкування 112-річчя Степана Бандери, відомого ідеолога українських патріотів та повстанців.

Відомо, що Бандера народився 1 січня. Саме тому в українському сегменті соцмереж існує чимало жартів щодо відзначення Нового року як чергової річниці від дня народження знаменитого українця.

На репліку Джоела Ліона в Twitter відреагували десятки ображених користувачів із України. Звісно, є й ті, хто вважає, що думка ізраїльського посла правильна, але їх меншість.


Між іншим, це вже не перший подібний інцидент за участю посла Джоела Ліона. Минулого року він також критикував прихильність українських громадян до Степана Бандери та вимагав зняти банер із зображенням ОУНівця зі стін Київської міської державної адміністрації.

Одним із перших на попередній інцидент відреагував сайт "Миротворець", який "нагадав" ізраїльському дипломату, що членами ОУН УПА, чиїм представником лишається Бандера, у різні часи були і євреї — лікарі, військові тощо.

Також тоді із представником Ізраїлю в Україні довелося спілкуватися українському послу. Чим же закінчиться цьогорічний інцидент, покаже час.

Утім, у соцмережі Ліон уже ретвітнув допис іншого користувача, журналіста JTAnews Сема Сокола зі скрінами окремих коментарів із засудженням позиції посла. Сокол називає реакцію українських користувачів "досить гнівною", хоча серед опублікованих ним відповідей найбільш "критичною" можна вважати пропозицію вислати Ліона із України.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що в Ізраїлі вкотре розпустили парламент — очікуються четверті вибори за два роки.