Українці оцінили ймовірність повномасштабного вторгнення Росії

Більшість українців переконані, що Україна зможе відбити напад, якщо РФ вирішить вторгнутися в Україну

19% українців оцінюють ймовірність вторгнення Росії на територію України як високу, 33% – як середню, а 20% вважають ймовірність російського нападу низькою. При цьому 25% респондентів упевнені, що жодної загрози не існує. Такі дані оприлюднила соціологічна група "Рейтинг" за результатами всеукраїнського опитування, проведеного 16-17 лютого поточного року.

Дослідники зазначили, що кількість опитаних, які не бачать загрози російського вторгнення, значно відрізняється в регіонах України - від 14% у західній частині, до 42% - на Сході країни.

Крім того, більшість українців (64%) переконані, що наша країна зможе відбити напад, якщо РФ вирішить вторгнутися до України. Третина не впевнені у цьому. Чисельність респондентів, які вірять в українських військових, переважає у всіх областях (більша кількість - на Заході та в Центральній Україні, менша – у східній частині).

Так, зробили висновок соціологи, за минулі кілька днів українці стали менше оцінювати загрозу російського вторгнення як високу. Показник знизився із 28 до 19%. Водночас з 58 до 64% зросла впевненість громадян України, що країна зможе відбити напад у разі нападу Росії.

У дослідженні групи "Рейтинг", яке проводилося за допомогою телефонного інтерв'ю, взяли участь 1722 респонденти з усіх українських регіонів, крім тимчасово окупованих Криму та Донбасу.

Зазначимо, що згідно з останнім опитуванням КМІС, українці змінили своє ставлення до Російської Федерації. 34% жителів країни добре ставляться до Росії, тоді як у грудні 2021 року цей показник дорівнював 39%.