Україна відреагувала на рішення Малі розірвати дипломатичні відносини

МЗС України рішуче відкидає звинувачення Малі у співпраці з повстанцями-туарегами, які знищили вагнерівців та частину малійських військових.

Міністерство закордонних справ назвало рішення Республіки Малі розірвати дипломатичні відносини з Україною поспішним та недалекоглядним. У МЗС заявили, що Україна дотримується міжнародного права, а на рішення Малі може вжити необхідні дипломатичні рішення.

Перехідний уряд Республіки Малі звинуватив Україну у підтримці повстанців-туарегів, які нещодавно розбили російських найманців ПВК "Вагнер" та малійських військових. В Бамако вважають, що дії української влади стали порушенням суверенітету Малі, які виходять за рамки іноземного втручання та нібито є явною агресією, тому Малі оголосило про рішення розірвати дипломатичні відносини з Україною.

В МЗС України рішуче відкинули такі заяви Малі вказавши, що Київ беззастережно дотримується норм міжнародного права, непорушності суверенітету та територіальної цілісності інших країн.

"Рішення Перехідного уряду Республіки Малі розірвати дипломатичні відносини з Україною є недалекоглядним та поспішним, враховуючи, що Україна як жертва неспровокованої повномасштабної збройної агресії з боку РФ усіляко намагається за підтримки світової спільноти відновити справедливість та повагу до міжнародного права, покликаного захистити усі країни світу, зокрема африканські", - повідомили в українському відомстві.

В українському МЗС наголосили, що Україна відома в Африці, як гравець, який здійснює забезпечення регіональної безпеки. Україна провела низку операцій під егідою ООН, зокрема у період 2019-2022 роках у Малі. В українському відомстві також вказали, що влада Малі ігнорує, що за них воюють російські найманці, які вчиняють численні воєнні злочини.

"Підконтрольні Кремлю військові структури, зокрема "Вагнер", використовують терористичні методи та є безпосередньо причетними до численних воєнних злочинів, вбивств цивільного населення та жорстокого поводження з військовополоненими як в Україні, так і в країнах Африки", - вказали у МЗС України.

Міністерство закордонних справ додало, що Україна може вжити заходів у відповідь на недружні дії Малі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що повстанці-туареги запропонували передати Україні полонених вагнерівців.

Також "Коментарі" писали, що лише одна країна, крім України, розірвала дипломатичні відносини з Росією, після її повномасштабного вторгнення.