Україна відреагувала на можливу блокаду Росією акваторії Чорного та Азовського морів

У Міністерстві закордонних справ висловили рішучий протест у зв'язку з рішенням Росії щодо блокування частини акваторії морів

За даними морської охорони Державної прикордонної служби України, Російська Федерація оголосила про проведення військових навчань в акваторії Чорного та Азовського морів. Вони відбуватимуться з 13 по 19 лютого. У свою чергу редактор профільного видання BlackSeaNews Андрій Клименко у своєму Facebook повідомив, що те, що відбувається, " дуже схоже на підготовку до чогось на кшталт "морської блокади" українських портів.

"От так виглядають заявлені РФ перекриття районів Чорного та Азовського морів для ракетних та артилерійських навчань – починаючи з 21:00 (UTC) 13/02/2022 по 21:00 (UTC) 19/02/2022. Жодних коридорів для проходу торгових суден не передбачено (такого за останні 8 років не було), - написав Клименко і доклав до публікації карту.

Українська сторона відреагувала на повідомлення про можливу блокаду РФ акваторій двох морів. У Міністерстві закордонних справ висловили рішучий протест у зв'язку з рішенням Росії щодо блокування частини акваторії Чорного та Азовського морів та Керченської протоки під приводом проведення військово-морських навчань.

"Безпрецедентна з охоплення площа проведення маневрів практично унеможливлює судноплавство в обох морях. Йдеться про суттєве і необґрунтоване ускладнення міжнародного судноплавства, насамперед торговельного, що може спричинити складні економічні та соціальні наслідки, насамперед для портів України", - йдеться у заяві МЗС.

У відомстві також зазначили, що такі дії Російської Федерації як частина її гібридної війни щодо нашої держави є неприпустимими. У МЗС додали, що вони демонструють неприкриту зневагу до норм та принципів міжнародного права, зокрема Статуту ООН, резолюцій Генеральної асамблеї ООН та Конвенції ООН з морського права.

Раніше на порталі "Коментарі" - Початок військових навчань Білорусі з РФ: чи зростає ризик вторгнення в Україну.