Україна відмовилась взяти участь у суді про збиття літака над Іраном – МЗС

Іран продовжує приховувати частину інформацію про інцидент

МЗС повідомило про ситуацію, яка склалась із судом, на якому тривають слухання щодо літака, збитого взимку 2020 р.

Посол України отримав запрошення взяти участь у роботі військового суду в Тегерані. У другому засіданні, згідно з заявою прес-служби МЗС, він не братиме участі. Саме під час другого засідання повинен зачитуватись обвинувальний акт у справі.

Суд розглядає справу збиття українського пасажирського літака МАУ рейсу PS-752. Перше засідання відбулось 21 листопада 2021 р. Відмова міністерства від участі у другому засіданні обгрунтовується тим, що іранська сторона не надала українській інформацію у повному обсязі.

Певний час істинні дані про причини авіакатастрофи іранське керівництво замовчувало. От і зараз воно не виконує у повному обсязі вимоги міжнародного законодавства. Згідно з ним, Україна надіслала запити щодо правової допомоги до відповідних органів Ірану. Однак ці запити не виконано повністю і не надано усю необхідну інформацію.

Видання "Коментарі" нагадує читачам, що авіакатастрофа сталась 8 січня 2020 р. Літак МАУ Boeing-737 злетів у аеропорту Тегерана, а вже через шість хвилин після цього – перейшов у піке і розбився. На борту було 167 пасажирів та дев'ять членів екіпажу, усі – українці та усі – загинули.

Перша версія, яку озвучили іранці, була наступна: падіння літака внаслідок загоряння двигуна. Однак вже 11 січня президент Ірану визнав, що насправді Boeing на висоті 2146 м збила ракета.

Ракету випустив Корпус вартових Ісламської революції – військовий загін, який офіційно існує паралельно з державними збройними силами. Вона призначалась американським авіабазам, яких "вартові" намагались "покарати" за загибель іранця Касема Сулеймані. Іранського високопосадовця знищив безпілотник США 3 січня 2021 р. у місті Багдад.

Розслідування авіакатастрофи Boeing-777 рейсу MH-17, внаслідок якої загинуло 298 осіб на території України, триває у Міжнародному суді ООН. Більше про це можна дізнатись у статті видання "Коментарі" за посиланням.