Україна планує переглянути умови зернової угоди

Україна хоче змінити умови зернової угоди, адже Росія сповільнила перевірки і таким чином створила великі черги в Чорному морі.

Уряд України готує офіційне звернення до Туреччини та ООН з проханням переглянути умови зернової угоди, щоб долучити додаткові порти, а також продовжити ї на довший період. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформаційну агенцію Reuters.

Чорноморська зернова ініціатива, яка стала можлива завдяки спільній роботі України, ООН та Туреччини дозволяє здійснювати експорт зерна та інших товарів з трьох українських портів. Термін угоди, яка була продовжена в листопаді минулого року на 120 днів спливає 18 березня, тому Україна готує офіційне звернення.

"Цього тижня від нас надійде офіційна пропозиція про необхідність роботи над розширенням", - сказав заступник заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков та додав, що "ми проситимемо продовжити її не на 120 днів, а хоча б на рік, тому що український і світовий аграрний ринок повинен мати можливість планувати ці обсяги (експорту) в довгостроковій перспективі".

Таким чином окрім трьох портів, які вже працюють в рамках зернової угоди, Україна планує долучити ще порти Миколаєва. Окрім того, Васьков додав, що також планується переглянути умови перевірок, адже Росія майже в два рази уповільнила свої перевірки, чим створила величезну чергу в Чорному морі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що відомо в яку країну вивозять українське зерно з тимчасово окупованих територій.

Також "Коментарі" писав про 12 країн ЄС, які погрожують вигнати всіх зі своїх ринків, хто допомагає Росії обходити санкції.