Угорщина та Україна дійшли розуміння у важливому питанні: про що йдеться

Глава МЗС заявив про позитивну динаміку у вирішенні питання захисту прав угорців в Україні

Глава МЗС України Андрій Сибіга наголосив на важливості дотримання Україною як двосторонніх, так і міжнародних зобов'язань щодо захисту прав угорської національної спільноти. Як передає портал "Коментарі", про це топ-дипломат України заявив під час спільної прес-конференції з головою МЗС Угорщини Петером Сійярто.

Андрій Сибіга зазначив, під час зустрічі з міністром закордонних справ Угорщини Петера Сійярто сторони констатували позитивну динаміку у вирішенні цього питання та домовилися про подальшу співпрацю для досягнення консенсусу з усіх чутливих тем.

"Угорці України є невід'ємною та рівноправною частиною української політичної нації та виступають ключовим мостом взаєморозуміння між нашими державами", - висловився міністр.

Розбіжності щодо прав угорців в Україні виникли через освітній закон 2017 року, який стосувався мови навчання у школах для національних меншин. Закон передбачав, що після навчання рідною мовою у початкових класах, середні та старші класи мають переходити українською. Перехідний період мав закінчитися 2020 року.

У Закарпатській області проживає майже 150 тисяч етнічних угорців, а приблизно 170 шкіл надають навчання угорською мовою. Основне невдоволення висловлювали не так угорці в Україні, як уряд Угорщини.

Офіційний Будапешт розцінила цей закон як спробу асиміляції, після чого неодноразово блокувала ініціативи Євросоюзу, спрямовані на підтримку України.

Читайте також на порталі "Коментарі" – в ЄС відреагували на участь Угорщини в ініціативі Китаю та Бразилії щодо врегулювання війни.

Також видання "Коментарі" повідомляло – Угорщина поставила ЄС перед фактом: що просить за відмову від російського газу.