У Росії є свій план: нардеп прокоментував обстріли Станиці Луганської

Політик наголосив, що Росії на руку обстріли на сході України

Народний депутат та голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія розповів, чому бойовики на сході розпочали знову обстріли та чи можливі нові перемовини в нормандському форматі.

"Думаю що в Росії є свій погоджений план, вона по ньому йде. Головна ціль (Росії - ред.), моя гіпотеза власна, створити такі умови, при яких ми будемо йти на геополітичні поступки. Вони (росіяни - ред.) намагаються створити таку ситуацію, щоб на нас всі партнери давили", - говорить політик.

Найближчим часом може відбутися нова зустріч в "нормандському форматі", додав нардеп, ймовірно, що спочатку зустрінуться дипломатичні делегації. Наразі українська сторона чекає підтвердження від інших учасників зустрічі, але точних дат ніхто не повідомляє.

"Вони кажуть: "Україна має визначитись. Якщо ви хочете повертати ці території - тоді сідайте й повертайте. Є конкретний протокол, який Порошенко підписав, ідіть по ньому. Там все написано: 1, 2, 3, 4, 5." Наша позиція: "1,2,3 - неправильний порядок. Давайте 1, 3, а потім 2. Тобто спочатку безпековий компонент, якщо хочете політичний компонент розглядати, тоді давайте забезпечувати повну безпеку на цих територіях". Спочатку Україна зможе забезпечити за стандартами міжнародними нормальний виборчий процес... і отут є deadlock, в якому ми знаходимось вже 2 роки", - говорить нардеп.

Якби Держдума проголосувала і Путін підписав рішення про визнання "ЛДНР", то це й був би фактично вихід для України, бо тоді б Росія фактично сама вийшла з Мінських угод й в українців було б юридичне право "йти в якісь інші конструкції", пояснив він. Однак російські чиновники також наголосили, що визнавати псевдореспубліки не будуть, бо це порушення "Мінська".

Єдина різниця між тим, що було 4-5 місяців тому й зараз - це скупчення російських військ біля кордонів з Україною та початок бойових дій на сході, додав політик. Мова йде про обстріл Станиці Луганської.

Deadlock — ситуація в багатозадачному середовищі, коли кілька процесів перебувають у стані нескінченного очікування ресурсів, захоплених самими цими процесами.

Як ми писали раніше, в Європі засудили можливість визнання Росією окупованих територій України незалежними республіками. Представник Євросоюзу Жозеп Боррель заявив від імені ЄС, що такий крок з боку Росії є недопустимим, адже Євросоюз підтримує територіальну цілісність України. До того ж визнання незалежності псевдореспублік прямо порушує Мінські домовленості.