У Гонконзі відсторонили депутатів через недостатній патріотизм

Постійний комітет Всекитайських зборів народних представників прийняв постанову, яка дозволяє виключати депутатів із ради, якщо ті становлять загрозу національній безпеці

Кількох депутатів Гонконского ради виключили, бо вони недостатньо патріотично налаштовані.

Призначена Пекіном адміністрація позбавила повноважень чотирьох опозиційних депутатів міської Законодавчої ради. Решта 15 депутатів-демократів заявили, що на підтримку колег теж підуть з посад.

Напередодні постійний комітет Всекитайських зборів народних представників (ВЗНП) прийняв постанову, наділити главу міста правом виключати депутатів із ради, якщо ті становлять загрозу національній безпеці. В цьому випадку чиновники виявили недостатньо патріотизму.

Новий закон розширює повноваження виконавчої влади, поліції і спецслужб виносити рішення про покарання аж до довічного ув'язнення. Це рішення не схвалили багато країн і правозахисні організації, а багато громадські рухи Гонконгу оголосили про припинення своєї діяльності через загрозу репресій.

Депутати, яких виключили з ради, представляли Громадянську партію.

"Якщо боротьба за демократію і права людини веде до виключення, то я пишаюся тим, що мене виключили", - заявив Квок Ка Кі, один з депутатів, яких звільнили.

"Дискваліфікація депутатів - повністю суперечить правовим процедурам та основні права людини", - додав Денніс Квок, ще один виключений чиновник.

Влада заявляє, що якщо опозиційні депутати просять зовнішні сили про втручання в справи міста, можуть загрожувати національній цілісності та безпеки.

На прес-конференції місцева влада заявила, що політики, які не відповідають певним вимогам, продовжувати працювати в раді не можуть.

"Рішення Постійного комітету ВЗНП є конституційним, законним і обґрунтованим", - вважає влада Гонконгу.

Влада додають, що різні точки зору вітаються, але якщо дотримуватися в "відповідної манері".

Також в місті оголосили заборони на виконання деяких пісень, з бібліотек вилучають книги, а поліція Гонконгу відкрила "гарячу лінію" для анонімних доносів на дисидентів.

Нагадаємо, що раніше "Коментарі" повідомляли, що президент Франції закликав переглянути правила Шенгенської зони.