Головна Новини Політика зовнішня політика У Берліні відбулися переговори в Нормандському форматі: що зміниться для Донбасу в 2021 році
commentss НОВИНИ Всі новини

У Берліні відбулися переговори в Нормандському форматі: що зміниться для Донбасу в 2021 році

Експерти розповіли, чи змінить щось зустріч в Нормандському форматі, яка відбулася 12 січня

13 січня 2021, 16:28 comments1382
Поділіться публікацією:

У Берліні ввечері 12 січня завершилася зустріч радників лідерів Нормандського формату (Україна, Німеччина, Франція, Росія). Що можна сказати по її підсумками, що могло залишитися за лаштунками і які перспективи врегулювання конфлікту на Донбасі у 2021 році — "Коментарі" розбиралися разом з експертами.

У Берліні відбулися переговори в Нормандському форматі: що зміниться для Донбасу в 2021 році

Переговори в Нормандському форматі. Фото: Д. Романюк/Comments.ua

Переговори без результатів

Політичний експерт Світлана Кушнір звертає увагу, що переговори були складними, та тривали, згідно з даними Офісу президента України (нашу країну представляв глава ОПУ Андрій Єрмак) і російської сторони (від Москви був заступник керівника Адміністрації президента РФ Дмитро Козак) понад шість годин.

"В ОПУ повідомили, ніби діалог проходив у конструктивному ключі. Але коментарі Дмитра Козака чітко дають зрозуміти, що Україна і Росія за посередництва Франції та Німеччини не змогли в цей раз ні про що домовитися, — підкреслює Світлана Кушнір. — Як кажуть близькі до сторін переговорів інсайдери, центральною темою обговорення була ситуація на Донбасі (хоч були традиційні дебати щодо питань безпеки, формування нових підходів до "дорожній карті" і т.д.), а переговори щодо ціни на газ".

Експерт нагадує, що кількість газу, який Росія направляє через Україну, згідно з угодами річної давності (довгостроковим), чітко позначено лише на 2020 рік. Далі — договірні відносини. РФ хоче знижувати перекачування газу, ми — ні. Про це й говорили. Але не тільки.

"В Україні через непродумані дії влади у зв'язку з підвищенням тарифів на комунальні платежі (особливо на газ і електроенергію) ситуація загострюється. Країну охоплюють акції протесту, влада терміново шукає вихід із ситуації. На європейських хабах ціна газу висока. Залишається альтернативний варіант — звернутися до РФ, зробити доповнення до угоди кінця 2019 го початку 2020 року. І купувати газ у Росії зі знижкою в ціні 25-30%. Швидше за все, це також обговорювалося в Берліні", — каже Світлана Кушнір.

Але сторони, нагадує вона, ні до чого не прийшли. Треба думати, тому що Росія вимагає від України великих поступок, ніж ті, на які готовий йти офіційний Київ.

"Так що формально переговори в рамках донбаського кейса відбулися. Але не принесли ніяких результатів, — відзначає експерт. — Ми побачили топтання на місці ... Виходячи з цього, перспективи врегулювання ситуації на Донбасі у 2021 році поки — туманні. Але надія і настрій на перемогу повинні бути завжди".

Домовилися домовлятися

Політичний експерт Дмитро Воронков вважає, що пройшла в Берліні зустріч радників лідерів "нормандського формату", на жаль, не демонструє жодних прогресивних кроків. Швидше — традиційно зводиться до наступного висновку: "домовилися домовлятися".

"Та й в цілому нормандські зустрічі вже, швидше, мають суто формальний характер, де учасники зустрічаються тільки для внутрішнього звіту перед власним народом і "галочки" на міжнародній арені. Адже відмова від таких зустрічей буде розцінюватися як небажання вирішити конфлікт, — пояснює експерт. — Причиною переговорної стагнації стало наполегливе блокування Росією будь-яких українських ініціатив щодо врегулювання конфлікту, які відповідають нашим національним інтересам. Українське керівництво просто знаходиться в глухому куті, оскільки Кремль бачить тільки один сценарій розв'язання конфлікту — свій. Природно, що не влаштовує нас".

Передумов для вирішення конфлікту у 2021 році Дмитро Воронков не бачить. За його словами, єдина надія на Вашингтон і нову адміністрацію Білого Дому щодо санкцій тиску на РФ.

"Поки майбутня політика Штатів щодо Росії не зовсім ясна. Думаю, в Кремлі як раз і хочуть оцінити ступінь жорсткості американської політики стосовно РФ. Особливо після відповідних передвиборчих заяв Байдена", — пояснює експерт.

Він також нагадує про посилення військової допомоги Україні з боку США і Великобританії. Зокрема, щодо флоту.

"І ця тенденція, найімовірніше, змусить Кремль відмовитися від можливої військової, ширшої, ескалації. Путін розуміє, що посилення агресії РФ щодо України дзеркально відіб'ється на посиленні військової підтримки нам з боку Заходу. А посилення військового потенціалу нашої країни — точно не в інтересах Кремля, — підкреслює Дмитро Воронков. — Відповідно, Кремль в рамках гібридної війни швидше піде шляхом дискредитації України на зовнішній арені (як з плівками Деркача). Або ж зробить спроби внутрішньо дестабілізувати Україну, як це вже бувало раніше. Це стане також відмінним важелем для посилення в українському політикумі проросійських сил або ж інструментом шантажу. З урахуванням вищесказаного — наші головні партнери та союзники стосовно Донбасу це не Франція чи Німеччина, а саме США і Великобританія".

Експерт вважає, що не можна виключати і якісь форс-мажорні ситуації. Наприклад, політичну (за прикладом Білорусі) криза в самій Росії або ж дострокові вибори в Україні та зміну політичної еліти на користь проросійських поглядів. Що автоматично спричинить довгоочікувані для Кремля поступки з боку України.

Раніше "Коментарі" писали, чому попередня зустріч в Нормандському форматі не привела до прориву в урегулюванні конфлікту на Донбасі та чого очікувати далі, розповіли українські експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

буба

13 січня 2021, 17:12

Что это за криминальный дебил с кривым брехливым ртом?


Новини