У Байдена розповіли, що отримала Туреччина за "шведський кейс"

Після тривалого заперечення самої можливості вступу Швеції до НАТО, Туреччина змінила свою позицію на протилежну

Президент США Джо Байден має намір домогтися продажу Туреччині винищувачів F-16. Про це на пресконференції у Вільнюсі заявив радник американського лідера з національної безпеки Джейк Салліван. Про це повідомляють "Коментарі".

За його словами, Байден упевнений, що отримання Туреччиною винищувачів відповідає національним інтересам як США, так і НАТО.

"Він має намір просуватися вперед у здійсненні цієї передачі в консультації з Конгресом", - цитує Саллівана агентство dpa.

Нагадаємо, що після широкомасштабного вторгнення Росії до України дві скандинавські країни - Швеції та Фінляндія - відмовилися від свого звичного нейтралітету, заявивши про бажання вступити до НАТО. Схвалення вступу Хельсінкі відбулось порівняно швидко, а ось проти приєднання Швеції до Альянсу категорично проти виступили Туреччина. Анкара обгрунтувала свою позицію тим, що Швеція дає на своїй території прихисток курдським організаціям, які Туреччина вважає террористичними. До того ж в Швеції останнім часом проходили акції спалення Корана, що також викликало обурення в переважно мусульманській Туреччині.

Низка оглядачів висловлювали припущення, що позірно неприступна позиція Анкари обумовлена її бажанням отримати суттєві "відступні", серед яких називалось отримання від США сучасних літаків F-16.

Варто відзначити, що ці ж літаки наполегливо просить у західних союзників Україна для посилення повітрянної складової Сил оборони, які зараз ведуть контрнаступ. Ці питання неодноразово порушував головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Тим часом, у Білому домі розповіли наскільки можливий вступ України до НАТО.

ЗМІ дізналися про реакцію Заходу на закиди Зеленського.

А Шольц пообіцяв гарантії безпеки Україні від сімох держав.