США + "Нормандський формат": Нуланд зняла інтригу, озвучивши позицію Білого дому з цього питання

США вже дали зрозуміти Україні Європі та Росії, що готові включитися у переговорний процес

Вашингтон готовий дати позитивну відповідь на пропозицію України приєднатися до переговорів Києва, Берліна, Парижа і Москви з питання Криму та Донбасу, але є низка умов, які обов'язково варто врахувати. Як інформує видання "Коментарі", таку позицію озвучила заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд, виступаючи по відеозв'язку на форумі "Ялтинська європейська стратегія", пише УНІАН.

Вікторія Нуланд нагадала, що США за часів президента Обами вже були залучені до переговорного процесу щодо врегулювання конфлікту в Україні, але тоді Вашингтон не був стороною переговорів, а лише брав участь у паралельному процесі, підтримуючи прагнення Німеччини та Франції допомогти залагодити конфлікт. Берлін і Париж вже тоді були учасниками "Нормандського формату".

На думку Вікторії Нуланд, не видно, щоб переговорний процес істотно допоміг досягти довгоочікуваного світу в Україні. При цьому Вікторія Нуланд заявила, що США готові приєднатися і зараз до переговорного процесу, якщо інші країни побачать у цьому користь. Цю позицію вже було озвучено й Україні, і Росії, і Європі.

Нуланд додала, що США готові брати участь як у самому "Нормандському форматі", так і поза ним, якщо зможуть таким чином допомогти вийти на якесь мирне вирішення.

Зазначимо, портал "Коментарі" повідомляв — у Кремлі заявили, що не бачать можливості для зустрічі у "Нормандському форматі" або особисто з президентом України Зеленським, якщо українська сторона знову порушуватиме питання Криму, яке у Москві вважають закритим.